Не се самообвинявайте за провалените си връзки, а се научете да извличате ценен опит от тях

Общество

07-03-2016, 15:04

Снимка:

Петя Стойчева

Автор:

Петя Стойчева, клиничен психолог

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вредно ли е или не гледането на порнографски филми

Не превръщайте отлагането в навик

„Това, което се е случило веднъж, може никога да не се повтори, но повтори ли се то някога - задължително ще се потрети!”

В известен смисъл миналото никога не свършва. То продължава да крачи редом с нас, докато сме живи, за да ни дава своите уроци, от които да си извадим нужните поуки, базирани на опита. Истината е, че няма как да се върнем в минало събитие и да го променим. Затова и самосъжалението е излишна загуба на енергия. Колкото по-често се връщаме назад в непрекъсното търсене на убягващото, толкова по-трудно става за нас да разбираме адекватно настоящия си живот.

Понякога, уви, хората прекарват доминираща част от своето време в мисли за миналото. Не се съсредоточават в днешния ден – тук и сега, не мислят как да организират ежедневието си с оглед на някогашните неуспехи. Вместо това, те се фиксират в дадени ситуции, които са ги наранили, капсулират се в тях и отказват да продължат да се движат напред. Самообвиняват се, обвиняват другите. Забравят, че всичко в живота ни е наше огледално отражение. Когато се случва нещо неприятно, нека погледнем навътре в себе си и да се запитаме: "По какъв начин го причинявам? Какво в мен вярва, че заслужавам да изживявам това?" Много е удобно да се играе ролята на жертва, защото така винаги друг е виновен. Необходимо е обаче да стъпите на собствените си крака и да поемете известна отговорност. Мислете за отговорността като за дар - тя дава сила да извършвате промени.

В наши дни, трудно може да бъде открит човек, който да не носи травми от минали неуспешни връзки. Те също са едни такива ситуации, от които трябва да си вадим изводи. Да - изкушаващо е да хвърлим вината изцяло върху бившите си партньори, но за разпада на една връзка причината е и у двамата – било то с тяхното действие или бездействие. Съществуват връзки, които продължават с години, основани на лъжи и компромиси. Защо е нужно това? Всички имаме право на избор, защото сме мислещи същества. Дори когато не правим избор, ние пак избираме – само че да не избираме, и така се оставяме другия да взема решения, от които после недоволстваме. Дали ще се опитаме да променим картите, които са ни били раздадени в дадена връзка или просто ще намерим начин как да изиграме най-добре тези, които вече държим в ръцете си – всичко зависи от нас! Защото пътят, който изминаваме, за да се изградим такива, каквито сме - има начало, но не и край.