Банките ще дават по-изгодни заеми за фирми за 600 млн. евро

Най-доброто от печата

07-03-2016, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От есента над 3000 компании ще могат да получат финансиране срещу поети гаранции по еврофондовете

Над 3000 малки и средни компании в България ще могат да получат банкови заеми за 600 млн. евро при по-ниски лихви и по-малки обезпечения. Облекчените условия идват чрез гаранции от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които се предоставят по новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия", която ще разполага с бюджет от 102 млн. евро за издаването на гаранции, които ще покриват до 60% от риска по отпусканите кредити. Сега предстои да се изберат банките, които ще работят по програмата от есента.На фона на замръзналото фирмено кредитиране през последните години само по линия на европейски инструменти малките и средните компании ще могат да получат заеми за над 2 млрд. лв. през следващите години.
Точни детайли за лихвените нива по новите заеми няма, но ако се съди по вече раздадените кредити по програма JEREMIE те могат и да са на половина от пазарните. През последните месеци лихвите са от порядъка на 5.5-7% показва статистиката на БНБ.
България сред бързите
Министърът на икономиката Божидар Лукарски в сряда подписа договора по новата програма с Европейската комисия, ЕИФ и ЕИБ, който предстои да бъде ратифициран от Народното събрание. След това ЕИФ ще проведе тръжна процедура за избирането на търговските банки, чрез които ще се разпределят средствата. По думите на министъра се очаква до началото на есента процедурата да бъде завършена и бизнесът да получи достъп до ресурса по програмата.
България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се включва в програмата на Европейската комисия (ЕК) и ЕИФ "Инициатива за МСП", която има за цел увеличаването на кредитирането за реалната икономика. Бюджетът на новата оперативна програма е изцяло от европейски средства, като не се изисква национално съфинансиране. За разлика от гаранциите по инициативата JEREMIE при тези по новата програма няма да има таван на загубите, които ще бъдат покривани.
Финансиране и за по-рисков бизнес
С гаранциите по програмата ще могат да се отпускат както инвестиционни, така и оборотни кредити, но няма да могат да се рефинансират стари задължения. Заемите ще се отпускат на компании от всички сектори на икономиката с изключение на селското стопанство, обясни изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Жилибер. Благодарение на гаранциите на ЕИФ и ЕИБ средствата ще могат да достигнат и до компании с по-рисков профил – например стартиращи дружества и иновативни предприятия, – които банките биха били по-малко склонни да финансират без гаранции, отбеляза при подписването на споразумението директорът на дирекция "Централна и Южна Европа" в ЕИБ Флавия Паланца.
При представянето на инициативата в рамките на организираната от "Капитал" през ноември за трета поредна година конференция "Банките и бизнесът" представители на финансовия сектор също отбелязаха, че тя ще даде достъп до европейските програми и на клиенти, които досега са оставали извън обсега им като например обекти на франчайз, малки магазини и др. Възможността да достигнат до нов сегмент клиенти обяснява и интереса на финансовите институции за включване в новата инициатива – при представянето й през ноември Марко Марконе от ЕИФ сподели, че към програмата вече са заявили интерес голям брой местни банки.
Милиарден дъжд
"Това е една от инициативите, на които възлагаме надежди, за да събудят финансов ресурс в банките в съответствие с плана "Юнкер", коментира при подписването на споразумението с ЕК, ЕИФ и ЕИБ Лукарски. Известният под това наименование Инвестиционен план за Европа включва две инициативи, насочени специално към малкия и средния бизнес – InnovFin, която подкрепя иновативни предприятия, и COSMЕ.
И по двете вече са сключени първите гаранционни споразумения с български банки – до 2018 г. Сибанк ще отпусне заеми за 200 млн. лв. с гаранции от COSME. Те ще бъдат със срок до 10 години и размер до 150 хил. лв., 300 хил. лв. или 3 млн. лв. В началото на 2016 г. споразумения по "InnovFin – ЕС финансиране на иновации" пък бяха сключени с Райфайзенбанк, която ще осигури на българския бизнес 35 млн. евро, както и с Прокредит банк (в рамките на общо споразумение на германската холдингова група ProCredit Holding за региона на Югоизточна Европа), която има готовност да генерира в страната портфейл от 80 млн. евро.
"Само за 2016 г. ще сме в състояние да извадим на пазара минимум 1 млрд. лв. ресурс, който да е достъпен за компаниите в България", обяви при подписването на договора за новата оперативна програма вицепремиерът по европейските фондовете и икономическата политика Томислав Дончев. "Средствата от "Инициативата за малки и средни предприятия", рециклираните средства от JEREMIE от стария програмен период, средствата, които няколко банки, които имат финансиране по плана "Юнкер", също се вадят на пазара тази година. Допълнително продължават разговорите с ЕК за това, което България направи за Фонда на фондовете", поясни той. "Надявам се да има достатъчно добри проекти и предприемачески инициативи, които да се ползват от този ресурс", каза още вицепремиерът.