За Банско, или какво твърдят еколози и концесионер

Най-доброто от печата

07-03-2016, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес екоминистерството събира всички заинтересовани страни, за да търсят консенсус

Hа 7 март Министерството на околната среда и водите организира дискусия за ски зоната в Банско. Срещата е след разпореждане на премиера Бойко Борисов всички заинтересовани страни да се съберат и да намерят консенсусно решение.

Поканени са министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, на неправителствения сектор, на община Банско и концесионера “Юлен” АД.

Основен критик на концесията за ски зоната е екокоалицията “За да остане природа в България”. “24 часа” публикува основните обвинения на природозащитниците и отговорите на концесионера “Юлен”. За изискванията за опазване на околната среда и да не се допуска

увреждане на Пирин .

Твърдение на зелените

Това задължение е нарушено, тъй като геодезично замерване на ски зоната, възложено от Министерството на околната среда и водите през 2010 г., разкрива, че концесионерът е застроил 60% по-голяма площ от разрешената по договор (158 хектара вместо разрешените 99,55 хектара).

Голяма част от ски съоръженията и обектите, довели до превишаване на концесионната площ, са изградени, без да са разрешени от екоминистерството, каквито са лифтът “Железен мост-Платото”, ски пистите “Платото-север”, “Стражите”, “Шилигарник 2”, ски пътищата до Банско, водохващанията и водоемите за изкуствен сняг по р. Бъндерица и др. Противозаконното увреждане на защитени територии представлява престъпление по чл. 278в от Наказателния кодекс.

Отговор на “Юлен”

Боравенето с факти изисква малко повече отговорност, защото иначе може да се изтълкува като умишлена злоупотреба. Обект на концесията не е Национален парк “Пирин”, а само “ски зона с център град Банско”.

Никой няма да разреши на концесионера да застрои повече от разрешеното на територията на ски зоната. Докато се въведе в експлоатация един обект, той минава през одобрение на всички възможни държавни контролни органи. Това са комисии от минимум 30 човека с различни специалисти.

Няма обекти, застроени в повече от разрешеното. Всички обекти на концесия са разположени на територията, затворена от външната граница на Териториално устройствения план (ТУП). Тази граница се явява външна на концесията по договор.

Всички обекти, изградени в ски зоната, са предвидени в ТУП от 2001 г. и неговото изменение от 2004 г. За всички обекти, които са строежи по смисъла на ЗУТ, е издадено разрешение за строеж и въвеждане в експлоатация. Нито един от обектите не е незаконно построен. Някои от посочените обекти дори са предшестващи концесията (например ски писта “Платото-север”).

Дирекцията за национален строителен контрол е извършила по сигнали на екологични организации повече от десет проверки и е потвърдила, че няма незаконно строителство. Тези проверки са извън текущия държавен контрол, както и контрола при въвеждане на обектите в експлоатация. Компетентните контролни органи са отговорили, че нарушения в ски зоната и незаконно строителство няма.

Реализиране на концесията съгласно договора и одобрения от община Банско през 2001 г.

териториално- устройствен план на ски зоната

Твърдение на зелените

Това задължение е нарушено, тъй като след 2004 г. “Юлен” АД изгражда десетки съоръжения, които са предвидени в концесионния договор и в плана от 2001 г. на общината. Това са новите лифтове “Железен мост-Платото”, “Платото”, “Тодорка”, “Бъндеришка поляна-Коларски път”, ски пистите “Платото-север”, “Стражите”, “Шилигарник 2”, водоеми, ски пътища и други обекти.

Лифтът “Железен мост-Платото” и ски пистите “Стражите” и “Шилигарник 2” са изградени дори извън границите на концесията, което е нарушение, довело до значително увреждане на Национален парк “Пирин” и заграбване на територии извън концесията.

Прикриването на тези нарушения е осъществено чрез неотразяването на ски зоната в кадастралните карти на общината.

Отговор на “Юлен”

Териториално-устройственият план на ски зоната е изменен и допълнен през 2004 г., като не е изменена външната граница на концесията. Част от обектите, предвидени през 2001 г., са отпаднали за сметка на новопроектираните през 2004 г. Всички обекти са в територията, заключена от външната граница на ТУП, съгласувани с годишните инвестиционни програми, има издадени разрешения за строеж и са въведени в експлоатация. Те не са обекти, които по закон следва да бъдат нанесени в кадастралната карта на община Банско.

По сигнали на същите тези еколози ски зона Банско е проверявана над 20 пъти от органите на прокуратурата, без да са открити нарушения.

Концесионната площ да се използва в съответствие с екологичните изисквания за опазване на

защитената територия.

Твърдение на зелените

С решение 1776/2015 по дело 13995/2014 на ВАС е отхвърлено искането на концесионера за получаване на екосертификата EMAS на Европейската комисия заради “наличието на доказателства за извършени от “Юлен” АД нарушения, установяващи трайна тенденция към неспазване на нормативната уредба по околна среда”, както и неразрешени жалби срещу значителното превишаване на концесионната площ и изключването на ски зоната от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО поради увреждане на уникалната природа на Пирин.

Отговор на “Юлен”

Кандидатстването за сертификат по ЕМАС е доброволно желание на съответния кандидат с цел постигане на по-високи екологични стандарти, отколкото установените с националното законодателство. За подобна крачка всеки български инвеститор трябва да бъде поощрен и похвален, а не подозиран.

Дългогодишният одит на тези европейски експерти завърши със заключение, че в ски зона Банско са допуснати дребни и несъществени пропуски - единствено и само от административен характер, като непредставяне в срок на документи, забавяне и т.н. Според заключението на одитната проверка тези пропуски не увреждат по никакъв начин околната среда в концесионната площ.

Да не прехвърля правата и адълженията си по договора на трети лица.

Твърдение на зелените

Смятаме, че това задължение е нарушено поради прехвърлянето на правото на собственост върху обекти на концесията (лифтовете “Платото”, “Чалин валог”, “Тодорка” и др.) в полза на офшорната компания “Маренго трейдинг”.

Отговор на “Юлен”

Концесионерът няма право да прехвърля обектите на концесията и дори да го направи, тези действия ще бъдат нищожни. Обектите публична държавна собственост не са обект на прехвърлителни сделки. Изброените обекти са били частна собственост преди сключване на концесионния договор. През 2000 г. те са апортирани в капитала на “Академика 2000” ЕООД. С факта на апорта те стават частна собственост, дори държавата да притежава 100% от търговското дружество. През 2002 г. е проведена процедура по приватизация на “Академика 2000” ЕООД.

Да заплаща коректно концесионните възнаграждения.

Твърдение на зелените

Според доклад на Сметната палата концесионерът не е изпълнявал коректно и задължението си да заплаща предвидените в договора концесионни възнаграждения. Изчислено е, че за периода 2002-2011 г. концесионерът се е опитал да скрие изплащането на 562 494,44 лв. През 2009-2011 г. от НАП са установени случаи на двойно счетоводство при продажбата на ски карти. Държавата не е наясно каква част от приходите на концесионера се получават по сметките на “Маренго трейдинг” извън България и се скриват при изчисляването на концесионните възнаграждения.

Отговор на “Юлен”

Не е вярно, че концесионерът се е опитал да скрие заплащането на концесионно възнаграждение. При сключване на концесионния договор българската държава е определила, че възнагражденията ще се плащат за сезон от 100 календарни дни. Ето защо ние по договор сме длъжни да се отчитаме върху база от 100 дни.

Нито са установени случаи на двойно счетоводство, нито на преводи към външни дружества. След толкова проверки на НАП подобни твърдения са абсурдни.

Да запази съществуващите преференции за определени групи

Твърдение на зелените

Задължение на концесионера е да запази съществуващите преференции за студентите, учениците и преподавателите при ползване на ски пистите и ски трасетата и обслужващите ги съоръжения. Съгласно ценоразписа на ски зона Банско за преподавателите няма преференции, а за студентите преференциите от близо 50% от цената на картите са занижени до по-малко от 10%.

Отговор на “Юлен”

Към момента на подписване на концесионния договор сме поели ангажимент за преференции за ученици и студенти. Този ангажимент спазваме и до днес.

“Юлен” АД подпомага дългогодишно развитието на зимните спортове в Банско и Разлог - както по отношение на младото поколение, така и по отношение на ветераните. И още една придобивка за децата до 7-годишна възраст - от този сезон техните карти са на стойност 1 лев и покриват само планинската застраховка.

В заключение от “Юлен” казват: Нападките за нарушения в ски зона Банско се отхвърлят от десетките проверки на държавните контролни органи. Като концесионер на зимен курорт номер 1 в България, в който през годините сме инвестирали десетки милиони левове и който сме наредили сред световните спортни дестинации, считаме за неморални и неправилни манипулативните твърдения на зелените. Без излишна скромност припомняме, че благодарение на нашите инвестиции и мениджмънт Банско стана най-разпознаваемата българска туристическа марка в света.

Загрижени сме, че поредна година срещу зимните ни курорти и срещу инвестициите в туризма като цяло се води кална война, от която става ясно, че или някой не познава законите, или нарочно ги пренебрегва, защитавайки собствени изгоди и интересите на възложителите си.

Ивелина Василева: Надявам се да се постигне решение

Прекратяването на концесията крие много големи рискове, ски зоната ще остане затворена с години

Hадявам се да се постигне решение за бъдещето на Банско на срещата в понеделник. Това е възможно само, ако всеки един от участниците подходи с голяма степен на отговорност”, коментира за “24 часа” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Днес в 11 ч заинтересованите страни - екоорганизации, представители на Банско, ски и туристически асоциации, ще представят позициите си.

Целта е още веднъж да се обсъдят спорните въпроси, каза Василева. По мнението на всички експерти в сегашния концесионен договор липсвала прецизност на текстовете. Неяснотата в определенията за обект, предмет и обхват на концесията давала възможност за различни тълкувания. Освен това не била отразена и промяната в законодателството след сключването на договора и той трябвало да се приведе в съответствие с нея.

Имало 3 възможни варианта - да се актуализира концесионният договор, да се прекрати или пък нищо да не се прави. Но тогава напрежението ще остане, коментира Василева.

Имало е проверки на редица контролни органи, но нито съд, нито прокуратура или ДНСК са постановили, че има нарушение по законността на строежите в ски зоната.

Концесионерът е санкциониран с административни актове за нарушения по екологичното законодателство при изсичане на някои дървета и е отказана акредитация за сертификата EMAS, каза Василева. Въпросът обаче бил дали това може да е основание за прекратяване на концесията. Причината е, че по договор прекратяването му било възможно само в 3 случая - при съществени нарушения, за които обаче няма определение, при неплащане на концесионното възнаграждение и при неизпълнение на заложените инвестиции.

“Но дали административни актове и то назад във времето могат да се приемат за съществени нарушения? По мнението на юристите това крие много голям риск за държавата”, коментира Василева.

По действащия Закон за концесиите, ако се стигне до едностранно прекратяване на концесията, може да бъдат поискани обратно от държавата направените инвестиции до този момент, както и обезщетения за пропуснати ползи за в бъдеще.

Съдебните дела може да се проточат с години, а през това време ски зоната трябва да остане затворена, което ще донесе огромни загуби за туризма и икономическата дейност в региона, каза още екоминистърът. Затова тя, въпреки че не се определи като оптимист, а като реалист за решаването на казуса, се надява да се постигне компромис в интерес на държавата и хората.