Първанов: Има натиск от страна на Турция относно формирането на ДОСТ

Политика

06-03-2016, 11:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има някакво политическо инженерство от страна на Турция, нещо, което не се е случвало, допълни президентът

Има натиск върху определени длъжностни лица, кметове, административни служители, хора, които са на активна политическа позиция, натиск относно формирането на новата политическа формация ДОСТ. Има някакво политическо инженерство от страна на Турция, нещо, което не се е случвало. Това каза в предаването „Тази неделя” лидерът на АБВ и президент на страната от 2002 до 2012 година Георги Първанов.
„Като прибавим към това и ползването на вероизповеданието като лост, това е твърдо рисково за нашите отношения и за региона като цяло”, допълни Първанов.
АБВ гласува против създаването на комисията за разследване има ли намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България.
„Изразихме публично, политически, своето несъгласие с този подход по две причини – формалната – има толкова много комисии – за външна политика, за сигурност, в които компетентните служби могат да бъдат повикани да докладват и тогава вече да се реши дали нещо си струва да се развива като нова организация по този въпрос.
Второто е още по-важно. Ние априори решаваме, без да знаем фактите, да създадем комисия, която да разследва дейността на две държави. Защо тези две, защо не на някои от европейските? Знаем колко фондации работят на българска територия. Защо не американските? Това е един тежък обществен дебат, който само може да ни създаде допълнително напрежение със съседите и с по-далечни държави, така че подходът беше в разрез с дипломацията и в разрез с националните интереси”, заяви лидерът на АБВ.

Винаги е добре да присъстваш в една такава комисия, за да имаш информация и да опонираш, коментира Първанов представителите на АБВ в комисията.
За нас е важно да присъстваме, за да не допуснем фриволни прояви, да не допуснем заиграване и спекулации, каквито със сигурност щеше да има. Аз съм сигурен, че ако тази комисия все пак остане, тя ще бъде по-скоро поле за популистки изяви, за атаки, за хибридни войни, за други неща, това само ще навреди.
Отношението на АБВ към партията на Местан - ДОСТ
Отношението ни към всяка партия ще произлиза от това какви идеи има.
Засега не приемаме с възторг една такава формация, защото първите й стъпки бяха свързани с турското посолство, защото заявките бяха много категорични, защото виждаме говорителите на тази формация, че те са изразители на едно доста хард, доста твърдо отношение, което може да провокира допълнително етническо напрежение.
За разликите с президента Росен Плевнелиев

"Преди да назнача когото и да е, тоест всички онези по списъка с папките, аз съм прочел цялата документация. Имаше 52 имена обявени при мен, прочел съм ги всичките и мога да твърдя, че само за един от тях имаше укорими данни.
Тези хора изнесоха битката по присъединяването на България към ЕС, тези хора са работили за България през цялото това време.
Ако президентът Плевнелиев е прочел един ред от тези папки, нека да говори така. Другото не е държавническо", отвърна Георги Първанов и допълни:
"Що се отнася до големия енергиен шлем - за да има какво да пестите – енергийна ефективност – вие трябва да сте я произвели тази електроенергия. Ние предложихме, аз успях да го постигна, Белене с милиардите инвестиции, Белене и Южен поток носеха 15 млрд. инвестиции. Сега колко са милиардите инвестиции – нула, в българската икономика. Ние предложихме енергетика, която да изнася, да донася доходи.
Господин Плевнелиев нищо не е направил. Що се отнася до социалните ми ангажименти, хубаво е, че прави един паралел с човек от неговия екип – вицепрезидента, аз ще подаря на президента Плевнелиев моята книжка с отчета на президента, където най-големият отчет е свързан със социалните дейности и ангажименти. От това, което ние правихме, той не е направил и една стотна".
На тези президентски избори ще имаме сблъсък между два модела на развитие на президентската институция – единият модел е който правихме с моя екип, с моята администрация, другият модел е на президента Плевнелиев, независимо дали е той или някой друг от ГЕРБ олицетворява модела, заяви Първанов.
Как работи АБВ с днешната коалиция?
"В много отношения ние не подкрепихме както беше случая с гласуването за госпожа Кунева като министър на образованието, но сега ще я подкрепим в антикорупционните действия.
Ние подкрепяме политики, не подкрепяме личности. Имаме много възражения срещу отделни министри, даже бих казал, че отдавна мина времето за един сериозен ремонт на кабинета, който да го оздрави, който да му даде друга перспектива, но това е работа на министър-председателя.
Ние сме се фокусирали върху социалната дейност и, ако някои имат за 13 депутати 7 министри, ние за 11 депутати имаме един министър, който работи обаче за седем".
Дали кабинетът Борисов ще изкара мандата си до края без ремонт, зависи от това доколко е стабилна обстановката, не политическото взаимодействие вътре в коалицията, смята Първанов.
Стабилността е функция от това доколко икономиката се развива, доколко социално нещата ще бъдат удържими, и не на последно място една тема, която изисква максимален консенсус – външният фактор – бежанците и предизвикателствата, които могат да дойдат от там. Ето я най-голямата заплаха за стабилността, включително и за правителството.