EС: До 12 май Гърция трябва да регистрира бежанците

Свят

04-03-2016, 13:14

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В противен случай Атина ще се сблъска с последващ контрол на границите на Европа

"Европейският съюз даде срок на Гърция до 12 май да регистрира всички мигранти или Атина ще се сблъска с последващ контрол на границите на Европа”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. „Гърция има срок до май да защити своите външни граници”, заяви Аврамопулос пред германския вестник „Велт”.
Срокът, даден на Атина, е 12 май. „Ако преценим, че резултатите не са успешни, няма да се двоумим да поискаме удължаване на контрола на границите в Европа”, подчерта той. Според него целта е до ноември да се премахнат всички контроли на границите, които са въведени в момента в резултат на мигранстката криза.
ЕК планира до средата на март да представи плановете за реформа на Дъблинските правила, според които търсенето на убежище трябва да бъде поискано в страната, в която искащият влезе най-напред. Еврокомисарят обяви, че ще бъдат представени и планове за съгласуване на стандартите за търсене на убежище в Европа.
Гърция е главният вход на милиони мигранти, пристигащи от Турция през Егейско море на път за по-богатата Северозападна Европа. Рекордният прилив принуди Австрия и други държави по балканския маршрут да въведат ограничение за влизане на тяхна територия. Това доведе до 30 000 души блокирани в Гърция.
Междувременно някои държави членки на ЕС в Източна Европа са против задължителните квоти за разпределение на бежанци в 28-членния блок.