Поисках оставката на ректора на Академията на МВР и я получих

Политика

02-03-2016, 15:16

Снимка:

standartnews.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Докладва вътрешният министър Бъчварова пред депутатите

Вчера поисках оставката на ректора на Академията на МВР и я получих. Това каза по време на блиц-контрола в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутатът от БСП Атанас Мерджанов във връзка с промените в Закона за МВР и оставката на ректора на Академията на МВР, предаде Фокус.


"Преди два дни поисках оставката на ректора на Академията на МВР. Получих я. Причините са първо системните проблеми, които Академията има, за които съм говорила с ректора", заяви министърът. Бъчварова поясни, че е обсъдила с ректора старши комисар доц. д-р Бойка Чернева и заместника й, възможностите за развитие и подобряването на дейността на Академията на МВР, но въпреки тези разговори те са си позволили нещо, което в МВР не се е случвало.


"Те прескочиха определени нива, за да провеждат политика, която не е в синхрон с политиката на МВР. Като министър не мога да толерирам такова поведение", добави Бъчварова. Мерджанов заяви в реплика, че никой не оспорва нейното право като министър да постъпва така. По думите му, се получава усещането за двоен стандарт. Според него е необходимо служителите от МВР да са наясно с готвените промени в Закона за МВР. Министър Бъчварова поясни, че е последният човек, който ще отхвърли една добра идея за МВР, само защото е предложена от някой друг.


Министър Бъчварова поясни, че не обявява всичките си критики към ръководството на Академията на МВР. По отношение на промените и концепцията за реформа, в Закона за МВР, тя заяви, че са спазили всички правила за гарантиране на публичност по предложените проблеми.
"Преживяхме нещо през ноември. Не допуснах това да се случи тук", добави вътрешният министър.


Поводът за оставката е писмо на общото събрание на Академията, изпратено до парламента преди дебатите около новия проект на закон за МВР, пише standartnews.com. В него преподавателите и работещите в Академията на МВР изразили острото си несъгласие, че са потъпкани правата им. В последния ден преди вкарването на проекта в Министерски съвет от МВР променили статута на работещите в Академията. Така вместо преподавателите да бъдат по ЗМВР, а администрацията - по Закона за държавния служител, от МВР записали в текстовете, че всички минават на трудови договори. Служители на телефона за спешни повиквания 112 също ще загубят статута си и ще бъдат пренасочени на трудови договори.