ЕК: Да се вдигнат вътрешните граници, да се спаси Шенген

Планът за действие е подготвен преди извънредната среща на ЕС-Турция на 7 март

Страните членки на ЕС ще бъдат призовани да вдигнат контрола по вътрешните граници преди края на годината, за да спасят "върховното постижение", Шенгенската зона, от пълно разпадане. Това се отбелязва в проектодокумент на Европейската комисия, цитиран от "Гардиън".


В Европа се върнаха стените, оградите и граничните проверки, след като ЕС не може да се справи с най-голямата мигрантска криза от края на Втората световна война. От септември 2015 година 8 страни в 26-членната Шенгенска зона върнаха граничните проверки. Този контрол "поставя под въпрос правилното функциониране на Шенгенската зона за свободно движение", според документа, който ще бъде публикуван в петък. Сега е време страните членки да се обединят в интерес запазване на едно от върховните постижения на съюза, се допълва още в него.


Комисията настоява страните членки да отменят граничните проверки "колкото е възможно по-скоро", като това стане до ноември 2016 година. Но Брюксел иска засилване на контрола по външните граници на ЕС. Също така Комисията отново ще предупреди, че Гърция може да бъде извадена от Шенген, ако не успее да подобри управлението на границите си до май. Планът за действие е подготвен преди извънредната среща на ЕС-Турция на 7 март. Очаква се съюзът да призове Анкара да направи повече за овладяване на притока на мигранти като част от сключено миналата година споразумение за отпускане на 3 милиарда евро помощ за Турция.


Според този план властите в ЕС ще проведат инспекция на границите на Гърция до средата на април, за да установят дали контролът е адекватен, като окончателното решение за мястото на Атина в Шенген ще бъде взето през май. Комисията също потвърждава намерението си да разгледа правила, свързани с даването на убежище на мигранти.