Чужденците сами избират къде да се заселят в приютилата ги страна от ЕС

Свят

02-03-2016, 06:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът на Европейския съюз нанесе удар по политиката на Меркел.

Държавите - членки на ЕС, ще могат да ограничават местата за пребиваване на чужденци, получили право на международна защита, но само ако това помага на тяхната интеграция, отсъди Съдът на Европейския съюз.
Според "Файненшъл таймс", цитиран от в. "Капитал", тълкуванието е тежък удар по политиката на канцлера ангела Меркел. Освен това изданието смята, че то ще попречи на усилията ѝ за разместване на бежанци из ЕС, както и вътре в самата Германия.
Решението на съда е по повод казус с двама сирийци, живеещи в Германия, оспорили ограниченията си по местоживеене пред местен съд, който от своя страна поиска тълкуване от Съда на ЕС.
Делото е заведено от двама сирийци, живеещи в Германия съответно от 1998 и 2001 г. Германия им е предоставила субсидиарна закрила* (статут, който се дава на хора, физически застрашени в своите собствени държави) и им е изплащала социални добавки. Молбите за бежански статут и на двамата са отхвърлени, но им е позволено да остават по друга защита, защото връщането в Сирия носи риск за живота им.
Разрешителното им за пребиваване е било валидно само за определена географска територия в Германия - наложено им е задължение за установяване на местожителството, а те го оспорват пред германските юрисдикции.
Според Берлин практиката да се разрешава на бежанци да пребивават само на определени места в страната приемник помага тежестта на разходите за социални добавки да бъде равномерно разпределена между местните власти на Германия, което от своя страна улеснява интеграцията им в обществото.
Решението на Съда на Европейския съюз обаче е, че според европейското законодателство е нелегално да се налагат условия за пребиваване заради разпределяне на социалните разходи, но е обосновано, ако по този начин се улеснява интеграцията на засегнатите лица.
Според европейското законодателство държавите членки трябва да позволяват на лицата, на които са предоставили споменатия статут, да се движат свободно на територията им, т.е. не по-различен от този за законно пребиваващи граждани на страни извън ЕС.
Решението означава, че германските власти трябва да установят дали ограничението се отразява на степента на интеграция на двамата сирийци и на базата на заключенията си да се каже дали ограничението е обосновано.