Екзакта: Пет партии в парламента при избори сега, ГЕРБ-БСП остава 2:1

Политика

02-03-2016, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Расте одобрението за членството ни в НАТО

ГЕРБ запазва в съотношение 2:1 своето електорално превъзходство над БСП вече цяла година. При парламентарни избори през февруари 24,5% от българите с право на глас биха подкрепили управляващата партия, а 12% - БСП. Това показват данни от национално представително проучване на “Екзакта Рисърч Груп” сред 1000 пълнолетни българи в 90 населени места в цялата страна.
Сигурни мандати в бъдещ парламент имат още ДПС с 6% вот сега, Реформаторският блок - 5,5%, и Патриотичният фронт - 4,5%, коментират от агенцията. “Атака” (2,9%) и АБВ (2,5%) запазват шансове да се класират сред парламентарните формации, смятат социолозите.
По думите им отстраняването на Лютви Местан от лидерските позиции в ДПС засега няма еднозначен отзвук. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган удвоява одобрението си за последната година. Тези дни обаче Лютви Местан учреди новата си партия. “Това означава, че би било прибързано да се правят категорични изводи на база моментна картина на обществените настроения”, коментираха социолозите.
Всеки 5-и (22%) от анкетираните смята, че страната има нужда от нови партии. Половината в тази група биха гласували за такава. Сред желаещите обновление в политическата карта на България преобладават мъже, млади избиратели, 40-49-годишни, столичани, заможни.
За последната година с 11% нараства одобрението за членството на България в НАТО - от 42 на 53%, показва още проучването. Тенденцията е още по-значима и заради спада (с 6%) на неодобряващите членството ни в НАТО. Според социолозите близостта на страната ни до огнища на нестабилност прави все по-валидно допускането, че сигурността ни може да бъде гарантирана в рамките на Алианса.
Оптимистите за бъдещето на страната са 43% срещу 46% на другия полюс. По този показател има напредък - групата на песимистите е намаляла с над 5%, а в тази на оптимистите са преминали 4% в сравнение с април 2015 г.
Позитивно настроени за собственото си бъдеще са 45%, а онези, които не чертаят добри дни в личен план, са 38%, показват още данните.
Няма промяна в нагласите за членство в ЕС, твърдят от “Екзакта”. Мнозинството от 69,8% са “за” членството ни в Евросъюза, една пета са против. Най-често негативни нагласи към ЕС имат леви избиратели и симпатизиращи на националистически формации.