Цената на тока за битови абонати е по-скъпа с 10% на свободния пазар

Портфейл

02-03-2016, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За бизнес клиентите стойността на ел.енергията е с 30% по-изгодна

Цената на електроенергията за битовите потребители излиза с 10% по-висока на свободния пазар, в сравнения с регулирания. Това показват изчисленията на доставчика на ток в Южна България ЕВН, пише в. "Труд". Според сметките на дружеството в момента средната цена на тока за снабдяване на населението е 106 лева на мгтч, или 69,50 лева без да се включва в нея таксата за задължение към обществото.
За сравнение цената на свободния пазар е около 76 лева за мгтч. Именно затова излизането на свободния пазар на битови клиенти все още не е изгодно. При бизнесклиентите ситуацията е по-различна. При тях определената регулирана цена от Комисията за защита на конкуренцията е 146,9 лева или 110,40 лева на мгтч без допълнителните такси. Това е с над 30% по-неизгодно отколкото на свободния пазар.
Само за миналата година от ЕВН отчитат бум на излизането на малки предприятия на свободния пазар. Общият брой заявления от януари до края на декември 2015 г. са 5776 броя, което е близо 6 на сто от всички бизнес клиенти на дружеството. Те от своя страна пък потребяват над 71% от електроенергията за предприятия.
Заради излизането на все повече клиенти на свободния пазар обаче намалява възможността на доставчиците на ток да компенсират изкуствено ниската цена на бита. Според изчисленията на ЕВН само до юли, компанията ще натрупа недостиг на средства от близо 6,5 млн. лева. Именно затова дружесвото прогнозира средно поскъпване на тока от юли с2,5%.
Компанията очаква истинската либерализация за битовите потребители да започне от април тази година когато ще бъдат одобрени стандартизираните профили на този вид клиенти. Те обаче биха имали изгода да сменят доставчика си само ако цената също стане по-изгодна.
Правила
Тройни санкции за крадците на ток
Битовите крадци на електроенергия ще бъдат санкционирани на тройно по-високи цени ако бъдат заловени. Това предвиждат нови правила за измерване на електроенергията, които се очаква да бъдат приети от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до края на месеца.
Досега ако те хванат, че крадеш ток, трябва да платиш ел.енергия за три месеца назад по цена от 30 стотинки на мгвтч плюс 6 стотинки задължение към обществото. Новата цена на тока за нелоялните клиенти ще бъде 200 лева на мгвтч.
Само за миналата година открадната електроенергия в Южна България е на стойност 1,28 млн. лева, обявиха от ЕВН. Толкова са заплатили заловените клиенти. Отделно компанията е понесла щети за близо 257 000 лева от кражби на съоръжения.