Отпадна забраната за пренощуване на 100 метра от плажа

Корал, Карадере и Иракли вече ще са със защитен статут, решиха депутатите

Забраната за пренощуването на 100 метра от плажа отпада, след като беше извадена от спорния Параграф 13 от ЗИД на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Парламентарната група на ГЕРБ подкрепи отпадането на забраната с най-голям брой гласували депутати "за" по предложение на заместник-председателя на Комисията по регионално развитие и благоустройство Ирена Коцева.


Това се случи след изричния ангажимент на министъра на туризма Николина Ангелкова да прецизира понятието "къмпингуване" в течащите промени в Закона за туризма, така че максимално да се гарантира опазването на околната среда и разполагането на палатки, спални чували, каравани и т.н.


Плажовете Корал, Карадере и Иракли вече ще бъдат със защитен статут и няма да могат да се отдават на концесия или под наем. Това реши парламентът, като прие част от промените в закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Така трябва да се забрани на трите плажа да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги.