Над два пъти повече българчета от чужбина да учат у нас

Общество

01-03-2016, 13:56

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Предвиждат промени в Постановление 103 на Министерския съвет

Повече от два пъти ще се увеличат бройките за прием на чужди граждани от българска народност след промени в Постановление 103 на Министерския съвет. Проект за изменения на ПМС 103, които ще позволят бройките да се увеличат от 400 на 1000 годишно, е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане. Негов вносител е вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

През академичната 2015/2016 г. разпределението по страни на местата за чужди граждани от българска народност в родните ВУЗ е било: Украйна – 110 студенти, Сърбия – 100 студенти, Молдова – 85, Косово – 33, Албания – 20, Казахстан – 3, други страни – 4. Приемът на тези студенти, както досега, ще е над общия план-прием за университетите ни. Съгласно постановлението, те ще учат редовно и ще заплащат еднакви такси за обучение с българските студенти. Всички останали чужденци (граждани на страни извън ЕС), плащат многократно по-високи годишни такси за обучението си у нас. Кандидатите сами ще избират специалностите и висшите училища, с изключение на специалностите от професионалните направления "Медицина", "Стоматология", "Фармация", "Спорт" и от областта на висше образование "Изкуства".

Запазва се допълнителният прием в университетите на 15 чуждестранни граждани от българска народност, класирани на първо място на национални олимпиади по български език и литература в съответните страни, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата; завършващи средно образование в годината на кандидатстване и са първенци на випуски на: Болградската гимназия "Г. С. Раковски" – Болград, Одеска област и Приморския украинско-български многопрофилен лицей – Приморск, Запорожска област, Украйна; Българския теоретичен лицей "Васил Левски" – Кишинев и Музикалния колеж "Щефан Няга" в с. Твърдица, Република Молдова; гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Димитровград и гимназията в Босилеград, Република Сърбия; Българския теоретичен лицей – Букурещ и Теоретичния лицей – с. Дудещи Веки, окръг Тимиш, Румъния; Училището за национално възраждане - Павлодар, Република Казахстан.

От тези 15 бройки три са за първите трима абсолвенти, завършили с най-висок успех бакалавърска степен в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", Тараклия, Република Молдова. Те ще могат да продължат обучението си в магистърска степен в България. Отделно ще има 20 места за допълнителен прием на докторанти, също чужди граждани от българска народност. Комисията, която извършва приемането на студенти, докторанти и специализанти в местата за чужди граждани от българска народност, излиза от Министерството на образованието и науката. Проектопостановлението предвижда създаването на чл. 5а, според който приемането на студентите ще се ръководи от постоянна междуведомствена комисия, създадена с решение на Министерския съвет.