Украйна не е поискала официално екстрадиция на бияча от Околовръстното

Пристигналите палестинци нямат квалификация да разследват с нашите служби, разясни Цацаров

До 17:00 ч. вчера не сме получили искане от страна на украинските власти за екстрадиция на Георги Близнаков - един от биячите на Околовръстното шосе. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който заедно с премиера Бойко Борисов и правосъдният министър Екатерина Захариева инспектира ремонта на т.нар. Военно НДК, където ще се помещават Софийският районен съд и прокуратурата.

Георги Близнаков, който бе задържан с още трима души миналата седмица за побой с палки на шофьор на Околовръстното заради клаксон, се издирва за участие в проруски батальон и мъчения на украински граждани - "като лице, което незаконно е преминавало границата на Украйна, участвало е в незаконни въоръжени формирования и е воювало срещу Украйна". Това съобщи съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко пред БНР. "Ако се докаже, че непосредствено е участвал в убийства и мъчения на наши граждани, то той може да бъде осъден на лишаване от свобода", добави Герашченко. Биячът Георги Близнаков е бил част от спецотряда "Тайфун" на сепаратистката Донецка народна република.

От формированието заявиха, че българинът е бил там само една седмица - с основната цел да си направи десетина снимки за самореклама и никога не е участвал в бойни действия.

"Ако постъпи искане от Киев, то трябва да влезе в отдел "Международен" на Върховната касационна прокуратура", каза Цацаров. Той е начуил за това от новините. "Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото независимо дали е бил в Украйна, или не. В конкретния случай ме интересува какво е правил на Околовръстното", поясни Цацаров.

Той коментира и пристигналата палестинска делегация по повод смъртта на палестинеца Омар Зайед. "Палестинската делегация не се състои от прокурори и следователи, затова не може да се очаква съвместно разследване между българските и палестинските власти", каза главният прокурор. "Ако палестинците желаят информация по случая, те могат да я получат чрез Външно министерство. Вчера те са имали среща със зам.-министъра на външните работи и ако пред него са поставили такова искане, то ще бъде удоволетворено", категоричен бе главният прокурор.

Според Цацаров разследването за смъртта на палестинеца е на етап разпит на свидетели и ще очаква заключение на съдебно-медицинската експертиза. Според него искането на палестински дипломати д-р Ахмед Ал Мадбух да присъства на аутопсията не отговоря на българските закони и затова не е бил допуснат. "Ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Аз не съм подозрителен човек и работя само с факти", каза главният прокурор.