Цацаров: В ГДБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи

Общество

01-03-2016, 07:24

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефът на ВКС Лозан Панов посочи Румъния като пример за борба с корупцията

В ГДБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи на властта. Най-високото ниво, до което се е стигало, е председател на агенция. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон у нас, организирана от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", пише в. "Сега" 
Признанието на Цацаров бе направено след умело подадената топка от предшественика му и председател на КС Борис Велчев. "Само слепи хора могат да си мислят, че съдебната реформа не започва от МВР. Ако ние не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим след това, че няма добри разследвания, респективно и наказани. Искам да попитам г-н Цацаров щастлив ли е от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта?", запита Велчев. Според него те се обсъждали шумно само по вестници и телевизии вместо на професионално ниво.
Велчев обяви общата част на Наказателния кодекс за прекрасна, но особената била прекалено остаряла и хаотична. Декриминализацията на някои престъпления била изход, но често пъти това води до политическо самоубийство, защото хората приемат за много крайни подобни идеи. Обществените очаквания в повечето случаи са за тежко, строго правосъдие, допълни го Цацаров. Винаги когато се правят промени на парче в законите, те са били правени под натиск на конюнктурата - политически, обществен или друг.
Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов приземи дебата с напомнянето, че България вече 9 г. е под мониторинга на ЕК заради неспособността си да се справи в сферата на наказателното право. "Ако наистина влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура, за да избягаме от отговорност, да си припомним една емблематична фраза - "Ние ги хващаме, а те ги пускат". Тогава със сигурност ще се наложи въвеждането на такъв борд", заяви шефът на ВКС. Наскоро той бил критикуван от колежка от ВСС, че няма нито един осъден за корупция по знакови дела. "Ще призная, че нямам никаква идея как се определя кои са знаковите дела. Откакто съм председател на ВКС, не ми е известно в съда да са постъпвали обвинителни актове срещу висши представители на властта, ако това се има предвид под знакови дела. В Румъния показват ясно и категорично волята си за борба с корупцията", бе категоричен Панов.
Думите му срещнаха отпор от страна на Цацаров. "Да спрем с вредната теза за грешната, неумелата, неможещата прокуратура и всезнаещия съд, който се намира някъде във висините. Казвам това с пълното ми уважение към съда, защото аз 20 г. съм бил съдия и никога няма да хвърля камък по съдия", заяви главният прокурор. И не пропусна да отбележи, че "прокуратурата никога не трябва да се превръща в политически играч, който не търси възмездие, справедливост или наказание, а просто определя премиери, президенти, министри - така както става в северната ни съседка". Според Цацаров мониторингът на ЕК не е полезен за България, не дава никаква помощ на страната, дава само умозрителни оценки. Резултатът е подхранване на вътрешни политически войни. "А това е вредно за тази страна. Колкото е вредно съд или прокуратурата и техните ръководители да се изживяват като бъдещи участници и играчи в политическата сцена", заключи с намек Цацаров.