БОК подкрепя развитието в туризма и зимните спортове

Туризмът, спортът и активният начин на живот трябва да са приоритет на всяка една нация

Българският олимпийски комитет за пореден път изрази категоричното си становище в подкрепа развитието на туризма и зимните спортове. От централата твърдо стоят зад всякакви инициативи за модернизиране на инфраструктурата в туристическите и планинските региони в България. Ето какво гласи и съобщението, публикувано от БОК:

"Българският олимпийски комитет за пореден път изразява категоричното си становище в подкрепа развитието на туризма и зимните спортове у нас - се казва в официалното становище на БОК.

- В тази връзка напомняме позицията, с която заставаме изцяло зад инициативите за модернизиране на инфраструктурата в туристическите и планински региони на България. Страната ни притежава прекрасни природни дадености и те следва да са достояние на всеки, избрал активния начин на живот. Архаичната инфраструктура, липсата на достъп, остарелите съоръжения, пренатоварените лифтове и писти не спомагат за това. Освен, че са опасни и замърсяват планините, те създават лош имидж на страната ни, пречат на развитието на спорта, както и на желанието на хората за почивка и възстановяване.

Същевременно БОК смята, че отсъствието на диалог е в основата на създалата се  нетърпимост, липса на толерантност и нежелание дори да изслушаш своя опонент. Подобни крайни позиции са във вреда на всички и не водят доникъде. Нещо повече – те са в очевидно противоречие с държавната политика за израстване на здрава и физически активна нация, за бъдещия стабилен здравен статус на българското население. Няма как да намериш баланс в нещо, след като не желаеш да го намериш. А че той съществува и е възможен доказват устойчивите модели, функциониращи от десетилетия европейските планински зони и на стотици други места по  света.

Убедени сме, че диалогът, чуваемостта и съобразяването с различните аргументи ще дадат гаранция, че подобренията ще стават само в съответствие с всички екологични и законови норми, каквито са добрите европейски и световни практики. Силно развитите ски и туристически нации в Алпите, Северна Америка и Азия са прекрасен пример за това.

БОК отново заявява твърдата си позиция, че туризмът, спортът и активният начин на живот следва да са приоритет на всяка една нация и в тази връзка създаването на условия за практикуването им е от жизненоважно значение. Нека не забравяме, че всеки разумно вложен лев в тази област е инвестиция в бъдещите ни здрави и физически активни поколения."