Ексшеф на НАТО: Изграждането на Северен поток 2 би било грешка

Андерс Фог Расмусен-Северен поток 2-Русия-газ-руски газ-тръбопровод-газопровод-ЕС Андерс Фог Расмусен: Изграждането на Северен поток 2 би било грешка Енергийната зависимост от Русия е заплаха за страни, които си сътрудничат с Москва, заяви Андерс Фог Расмусен

Енергийната зависимост от Русия е заплаха за страните, които си сътрудничат с Москва. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за „Polskie Radio“, цитиран от Факти.бг.

Според него "изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще бъде грешка."

Бившият ръководител на НАТО заяви, че изграждането на втората част от газопровода „Северен поток“, не само ще намали нивото на енергийната сигурност на Европа, но също така е знак за липсата на солидарност между страните от ЕС.

Според Расмусен европейските страни са силно зависими от вноса на руска енергия, което си личи по време на европейските дебати по въпросите за продължаването на санкциите срещу Москва или отношенията между ЕС и Украйна.

"Не мисля, че има нужда да се изгражда "Северен поток 2", тъй като възможностите на първата част от газопровода не се използват в пълна степен", каза Расмусен. "Ние трябва да намалим зависимостта си от руски газ."

Норвежкият политик подчерта, че повече от 60% от средствата, които ЕС плаща за енергия, отиват към авторитарни режими. "Европа подхранва такива режими. Това е нелепо", каза той.