Меркел: Европа не може да си позволи хаос в Гърция

Германският канцлер защити и решението си да отвори границите на страната за имигранти

Европа не може да си позволи Гърция да бъде обхваната от "хаос", заяви германският канцлер Ангела Меркел, на фона на дълбокото разделение между страните от ЕС заради бежанската криза.

В интервю за телевизионния канал ARD Меркел каза, че страните от ЕС не са се борили да запазят Гърция в еврозоната просто, за да я оставят "да се срине" сега. "Сериозно ли мислите, че всички европейски страни, които през миналата година се бориха да запазят Гърция в Еврозоната, а ние бяхме най-строгите, могат след една година да си позволят Гърция да потъне в хаос?", запита Меркел.

Гърция е основната входна точка за имигрантите, които пристигат в Европа. Правителството на страната се разгневи, след като група страни, водени от Австрия, приеха нови ограничения за приемане и пропускане на бежанци през границите си, което доведе до блокирането на стотици имигранти в Гърция. Страната отзова посланика си в Австрия, след като групата от балкански държави проведе разговори за бежанската криза, но не покани Гърция.

 Тя също така защити решението си да отвори германските граници за имигранти, въпреки че точно тази политика доведе до рязък спад в популярността й сред германците.

Меркел каза, че не е имала "план Б" и не би променила политиката си. Тя отхвърли и предложението за ограничаване на миграция.

Повече от един милион души пристигнаха, за да търсят убежище, миналата година, което предизвика спорове сред членовете на управляващата коалиция и повиши крайнодесния екстремизъм в страната.

През следващите седмици Ангела Меркел ще бъде изправена пред голямо изпитание, когато гласоподавателите в три германски провинции ще отидат до урните.