Адвокатите плашат със стачка

Общество

29-02-2016, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е забавеното внасяне в пленарна зала на измененията в Закона за адвокатурата

Ако до 1 май няма конкретни резултати, свързани с внасянето и разглеждането на проекта за изменение на Закона за адвокатурата в пленарна зала в парламента, адвокатите ще предприемат ефективни стачни действия. Това реши през почивните дни Общото събрание на адвокатите от страната, пише в. "Сега". Изключително спорните промени, предложени от самите адвокати, предвиждат заявления, жалби и молби от името на бизнес клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията. Който не се съобрази с това, ще подлежи на глоба от 1000 до 5000 лв. за първо нарушение. Срещу това се обявиха професионалните организации на счетоводителите, юрисконсултите, нотариусите, БСК и др., тъй като подобни промени дават монопол на адвокатите върху дейности, които не изискват правен ценз - като счетоводни и консултантски услуги. Затова и промените отлежават вече над 1 година в парламента.
Събранието даде мандат на Висшия адвокатски съвет да се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева, с премиера Бойко Борисов и с комисията по правни въпроси, за да бъдат отстранени пречките по придвижване на законопроекта, предаде "Правен свят". "Адвокатурата сме изключени от процеса на реформа или промяна на съдебната и правна система. По-слаби сме от другите съсловия, срещу нас беше изправена една мощна и платена коалиция от колеги, с които сме започнали правната си работа заедно", заяви председателят на правната комисия в НС и вносител на скандалните промени Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той прогнозира, че парламентът ще разгледа промените до средата на годината.
Кирилов не се чувства в конфликт на интереси заради законопроекта, въпреки че е адвокат, а Нотариалната камара образува производство срещу него. "Процедурата стигна до извода, че няма конфликт на интереси. Имаме готовност непрекъснато да продължим работата по законопроекта, но молбата ми е тази работа да е взаимна", призова той. Кирилов коментира и друг от спорните текстове в проекта, с който на адвокатите се дават частични удостоверителни функции. "Мисля, че това не е същината на адвокатската професия. Ако би се допуснала такава заверка, то това трябва да са много ограничени случаи в територия, която не е покрита от нотариални услуги", каза депутатът.