Кабинетът прекрати поръчка и за ромската стратегия

Общество

29-02-2016, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Установени са нарушения "при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията".

Още преди премиерът Бойко Борисов да заговори за витаещи съмнения около обществените поръчки за милиарди и да започне да нарежда спирането им, Министерският съвет е спрял и собствената си поръчка за мониторинг на стратегията за ромите, пише в. "Сега". Най-вероятно става дума за съвпадение, защото мотивите, с които се спира търгът, са, че са установени нарушения "при откриването и провеждането й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията".
Поръчката е за изработване на концепция и методика на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнението на стратегията за ромите. Стойността й е 391 200 лв., а финансирането е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Обявена е на 20 януари, а офертите е можело да се получават до 1 март.
По оперативната програма кабинетът дава общо 2 млн. лв. за новата система, която трябва да оценява и контролира изпълнението на ромската стратегия, защото това е предварително условие на ЕС за финансирането по три оперативни програми. Ако не бъде изпълнено това условие, има реална опасност ЕС да спре милиардите по тези програми. С друга поръчка се дават 67 хил. лв. за анализ и оценка на законодателството ни, търсене на добри практики и др. Тук има сключен договор, както и за поръчката за рекламни материали на стойност 15 хил. лв.