Кулминацията на треската за Оскар е тази нощ

"50 нюанса сиво" вече обра "Малинките"

Американската киноакадемия ще връчи 88-мите награди "Оскар" тази вечер на церемония, предшествана от немалко противоречия. Освен престижни, отличията са и най-гледаното събитие от шоубизнеса в света - а водещият Крис Рок има тежката задача да развлича публиката и едновременно с това да отговори на критиките за липсата на расово и етническо разнообразие в номинациите. Въпреки призивите към чернокожите актьори, сериозен бойкот не се очаква: сред хората, които ще излязат на сцената, са актьорите Морган Фрийман, Упи Голдбърг и Кери Уошингтън, музикантът Фарел Уилямс, както и Майкъл Б. Джордън, чието изпълнение в Creed бе подминато в номинациите за разлика от това на белия му колега Силвестър Сталоун.

Церемонията ще започне в 20:30 ч. източно време, или 03.30 ч. сутринта у нас. Час и половина преди това звездите ще тръгнат по червения килим. Събитието ще бъде предавано у нас по bTV Cinema. Награди и изпълнения ще представят още Чарлийз Терон, Ръсел Кроу, комиците Тина Фей, Саша Барън Коен, и Луис С. К., миналогодишните призьори в отделните категории и дори вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън - солидна подкрепа за пострадалото реноме на наградите от Белия дом. Лейди Гага, Сам Смит и The Weeknd ще изпеят номинираните си песни, а Дейв Гроул от Foo Fighters ще се включи със специално изпълнение.

За най-известното отличие в света на киното - "Оскар" за филм, се състезават "Големият залог"/The Big Short на Адам Маккей, "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг, "Бруклин" на Джон Краули, "Лудият Макс: Пътят на яростта" на Джордж Милър, "Марсианецът" на Ридли Скот, "Стаята" на Лени Ейбрахамсън, "Спотлайт" на Том Макарти и "Завръщането" на миналогодишния победител Алехандро Гонзалес Иняриту, който отново е номиниран и за режисура. Феновете на Леонардо ди Каприо пък стискат палци шестата му поредна номинация за наградите на академията най-сетне да му донесе статуетка.

По традиция ден преди Холивуд да излъчи носителите на наградите "Оскар" за най-добри филми на 2015-та година, бяха раздадени наградите "Златна малинка", които посочват най-лошите филми на изминалата година. Съвсем очаквано "малинка" за най-лош филм на 36-тите поред антинагради взе силно рекламираната еротика "50 нюанса сиво". Филмът с участието на Дакота Джонсън и Джейми Дорнан беше придружен в приза за най-лош филм от "Фантастичната четворка". "50 нюанса сиво" получи и "малинка" за най-лош сценарий, а актьорският състав на филма беше обявен за "провал" на миналия киносезон. Антинаграда за най-лоша роля получиха главните актьори в еротичната драма Джейми Дорнан и Дакота Джонсън. Те също така бяха наградени и с приз за най-лоша актьорска двойка. Наградата за най-лоша режисура грабна Джош Транк за "Фантастичната четворка". Филмът взе и награда в категорията "Най-лош римейк/продължение на филм". Носителят на "Оскар" и номинираният отново тази година Еди Редмейн беше определен за най-лош актьор в поддържаща роля в "филма "Пътят на Юпитер" на Андрю и Лана Уашовски.

Антипремията "Златна малинка" се присъжда ежегодно в САЩ в навечерието на наградите "Оскар", а победителите получават статуетка във формата на малина, покрита със златна боя.