Шест въздушни удара в Алепо, въпреки примирието

Още не е ясно чии са изтребителите

Въпреки влязлото в сила примирие в Сирия военни самолети са нанесли шест въздушни удара срещу различни позиции в провинция Алепо, съобщава австрийската медия ORF, цитирана от Фокус. Информацията беше потвърдена от наблюдатели на противниците на режима в Дамаск. Все още обаче не е ясно какъв е произходът на изтребителите.

Над 180 души са убити в Сирия през първия ден от частичното прекратяване на огъня в страната, като над половината са загинали при атака на групировката "Ислямска държава" в северните части на страната, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от ДПА.

При нападението на "Ислямска държава" (ИД) срещу сирийския град Тел Абяд на границата с Турция, както и срещу близките градове и села, са убити 70 джихадисти, 20 кюрдски бойци и 10 цивилни, уточни организацията.

Още 25 цивилни са били убити при стрелба и бомбардировки на други места в страната.

Един човек е починал от мъчения в затвор, а двама - поради липса на храна и медицинска помощ в обсаденото предградие на сирийската столица Дамаск - Дарая, посочи СЦНЧП.

Сблъсъци в различни части на страната между правителствените сили, бунтовници и джихадисти от ИД са отнели живота на общо 50 бойци от различните лагери, допълва центърът, който събира информация чрез мрежа от активисти в Сирия.

Примирието, подкрепено от Русия и САЩ, влезе в сила в полунощ в събота (22 часа по Гринуич в петък). Според условията му, групировките, които са го подписали, не трябва да бъдат нападани.

Владимир Путин също обяви, че всички страни, за които се очаква да участват в спирането на военните действия, изразяват готовност да го направят.

"Ислямска държава" и екстремисткият "Фронт Ан Нусра" не са част от прекратяването на огъня, защото ООН ги смята за терористични организации. Условията на примирието позволяват те да бъдат атакувани.

Русия и САЩ създадоха механизъм за обмен на информация за местонахождението на групировките, които участват в прекратяването на огъня.