Референдум в Швейцария: За или против автоматичното депортиране на осъдени чужденци

Свят

28-02-2016, 08:44

Снимка:

manager.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За да мине инициативата на Народната партия, е необходимо обикновено мнозинство, противниците имат лек превес

В Швейцария ще се произведе референдум със задължителен характер по-късно, а темата му е дали да бъдат депортирани автоматично чуждестранните граждани, ако бъдат осъдени за престъпления, вариращи от убийство до шофиране с превишена скорост, разказва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Нагласите в известната с богатството и уредеността си алпийска република се изместиха към настроената срещу чужденците десница след потока от 1.1 милиона мигранти, който заля Европа през 2015 г., както и след серията сексуални посегателства, извършени предимно от северноафрикански мигранти срещу празнуващи жени в новогодишната нощ в Германия.

Антиимигрантски настроената Швейцарска народна партия (ШНП), която държи около една трета от местата в парламента, организира референдума. Тя набави необходимия брой подписи, като се заигра със страховете, че чужденците е възможно да представляват риск за швейцарския начин на живот.

Подкрепящата бизнеса Радикалдемократическа партия и ляволибералната Социалдемократическа партия се против, като отстояват виждането, че начинанието на ШНП е расистко, прекалено и може да навреди на отношенията с Европейския съюз.

Швейцария и без това в момента се опитва да спасява договори с най-големия си търговски партньор, след като избирателите подкрепиха през 2014 г. друга лансирана от ШНП мярка за въвеждане на квоти за работниците от ЕС.

Чужденците съставляват една четвърт от 8-милионното население - но и 68 процента от затворниците в Швейцария.

Чужденците - от държави от ЕС като Италия и Германия, но и десетките хиляди от Балканите и Африка, също така представляват голяма част от заетите в големите компании на швейцарска територия.

Предлаганият закон предвижда чужденците да бъдат автоматично депортирани, след като изтърпят наказанията си, без да имат право на обжалване. Това ще се отнася както за тежки престъпления като убийство, изнасилване и въоръжен грабеж, така и за две по-леки престъпления, ако те са извършени в рамките на 10-годишен период, като шофиране с превишена скорост и влизане с взлом.

"Секондо", както швейцарците наричат родените в Швейцария деца на мигранти, които нямат гражданство - без обаче в понятието да се влага обиден смисъл, също ще бъдат заплашени от автоматично експулсиране, ако бъдат осъдени за престъпление.

Кампанията на ШНП за референдума е доста директна. Има плакати, на които бяла овца изритва черна овца от Швейцария. Бившият депутат от ШНП Кристоф Мьоргели написа следното в Туитър: "Двама тъмнокожи мъже, говорещи развален немски, са извършили сексуално посегателство срещу две жени в Арбон. Депортирайте криминално проявените чужденци".
За да мине инициативата на ШНП е необходимо обикновено мнозинство.

Изследванията на gfs.bern сочат, че противниците на предложението имат лек превес и то ще бъде отхвърлено, макар и с малко. Някои от хората, отхвърлящи инициативата, дори демонстрираха с плакати, на които кръстът от знамето на страната се е превърнал в свастика. Социолози очакват голяма избирателна активност.

"Ако мине, това (предложение) ще бъде вот срещу големи сегменти от политическата, бизнес и гражданската върхушка", каза той.

Швейцарските бизнес лидери, които са наели доста чужденци, в общи линии се противопоставят на мярката, като отбелязват, че парламентът вече е одобрил реформи за облекчаване режима на депортациите за някои тежки престъпления.

Критиците са на мнение, че автоматичните депортации ще нарушат Европейската конвенция за защита на правата и основните свободи на човека в частта й за семействата, тъй като депортираните може по този начин да изоставят зависещи от тях роднини, като ги изложат на финансови трудности.

"Лишаването на някого от възможността да бъде разпитан или да бъде проверено личното му положение преди депортацията е не просто скъсване с унаследеното от нас швейцарско и европейско правосъдие", каза бившият федерален съдия Николо Разели, водач на кампанията за отговор "Не" на референдума. "Това е нехуманно".

В ЕС депортациите като цяло стават след специални съдебни решения, а опитите да бъдат автоматизирани се натъкнаха на правни.