Страхотна Габи Петрова! Грабна балканската титла!

Габриела Петрова остави без шанс конкурентите си в тройния скок

Атлет и спортист №1 на България за 2015-а година Габриела Петрова спечели златния медал в тройния скок на Балканиадата по лека атлетика в зала в Истанбул.

Още в първия опит Габи преодоля 14,32 м и с това си осигури балканската титла. За нея това бе първи старт в сектора през 2016-а.

Втората ни участничка в тройния скок Андриана Бънова завърши трета с 12,98 м. Втора с 13,50 м е Саша Бабшек (Слвн).

По време на откриването на Балканиадата президентът на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов връчи от името на Европейската атлетика (ЕА) плакет за заслуги към председателя на турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар. От своя страна Чинтимар удостои Карамаринов с награда за успешното ръководство на АБАФ. 

Преди старта на Балканиадата в Истанбул се проведе и съвет на президентите на АБАФ. На него бе взето решение балканското първенство за мъже и жени 2016 да се се проведе в Питещ (Рум) на 25-26 юни. Това стана след като словенската федерация отказа предварително заявеното домакинство.

Променена бе и датата на балканиадата по планинско бягане.

Вместо на 11 юни първенството ще се проведе на 8 юни в Нова Загора.

Турската федерация предложи въвеждането на Балканско първенстево за юноши и девойки старша възраст в зала от догодина.

От турската федерация обявиха готовност да бъдат домакините на първия шампионат за тази възраст през 2017-а година. Решението по това предложение ще бъде взето от конгреса на АБАФ през септември.