Протест в Москва в памет на Борис Немцов

Свят

27-02-2016, 19:04

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Памет за БОРИС!

Година след убийството на руския политик Борис Немцов хиляди организираха протест в Москва.

Съратници на руския политик положиха цветя на мястото на неговата гибел.

„Борис, ти си с нас. Борбата продължава“, заяви председателят на партия ПАРНАС Михаил Касянов.

В центъра на Москва , на подстъпите към мястото на гибелта на Немцов са засилени мерките за сигурност, съобщава агенция "Фокус". Възпоменателни прояви са насрочени днес в столицата и други руски градове, както и извън страната, съобщава БТА. Московските власти разрешиха в столичното шествие да участват до 50 000 души, каквато бе заявката на организаторите.

Руският опозиционер Борис Немцов, съпредседател на партия ПАРНАС, бе застрелян на 27 февруари 2015 година на мост недалеч от Кремъл. 

Паметта на Немцов почете днес и американският посланик в Москва Джон Тефт. След като поднесе цветя на лобното място той заяви:

"Аз и служителите от посолството на САЩ представяме тази сутрин народа и президента на САЩ. Събрали сме се, за да почетем паметта на човек, когото познавахме като държавен служител, като политик, а мнозина американци - като приятел. Днес сме тук, за да почетем паметта му, ценностите, които той бранеше, и да изразим надежда, че след време в Русия ще се сбъднат много неща от мечтите му".

Вчера руските депутати отказаха да почетат с едноминутно мълчание паметта на Немцов. Предложението беше направено от депутата от "Справедлива Русия" Дмитрий Гудков, който е опонент на президента Владимир Путин. Той заяви, че "това не е въпрос на политика, а на етика и човешко отношение към Немцов, който е работил в Думата, бил е ръководител на парламентарна група, бил е вицепремиер, губернатор и действащ депутат в Ярославската Дума". Владимир Жириновски, лидерът на Либералдемократическата партия, заяви, че депутатите трябва да стават и мълчат в памет на видни личности, само когато президентът на Русия е обявил официален ден на траур.

Немцов беше убит на 27 февруари миналата година на мост в центъра на Москва, докато се разхождаше с момиче. Престъпниците се приближили до тях с автомобил, от който стреляха 7-8 пъти. Политикът беше смъртоносно ранен с четири куршума в гърба. 

Във връзка с делото бяха задържани петима, включително предполагаемият убиец Заур Дадаев. Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север".

На 20 януари тази година федералното следствие заяви, че убийството е разкрито. Задържаните в момента се запознават с материалите по делото. В отделно производство е обособено продължаващото разследване срещу предполагаемия поръчител Мухудинов и ред неустановени лица.

Следващата седмица Московският градски съд ще разгледа исккането на федералното следствие да бъде удължена мярката задържане под стража на петимата обвиняеми в убийството на Немцов.