Местан учреди партията ДОСТ

Политика

27-02-2016, 14:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доган: ДПС не може да се подмени

Сред учредителите са и двама от основателите на ДПС – Неджметин Хак и Мехмед Ходжа

Днес се проведе Учредителното събрание на новата партия ДОСТ, създадена от бившия лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан.
Сред учредителите са и двама от основателите на ДПС– Неджметин Хак и Мехмед Ходжа, отбелязва Нова ТВ и съoбщава, че на събраnието присъстват около 200 души. Най-многобройна се очертава да бъде делегацията от Кърджали – около 40 души, следвана от тази от Добрич.
Сред участниците в учредителното събрание ще бъдат 15 души от Съюза на репресираните. Към тях ще се присъединят и изселници от Турция и организатори на протестите от Майските събития през 1989 г.
„Скъпи, приятели, от тук нататък нашето обръщение ще бъде – скъпи, приятели”, обърна се Местан към присъстващите в залата, след като там се чу националният химн на България, както и този на Европа, информира БГНЕС.
„Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче, запита Местан. Тук виждам само български патриоти”, каза Лютви Местан, докато зад гърба му изпъкваше картата на България с надпис върху нея – „За евроатлантическа България”.
„Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор”, убеден е Местан. „Отговорът е категоричен – виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш”, призна Местан.
„ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия. Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на ДОСТ нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното - ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре”, обяви Местан.
Той заяви, че Доган е решил да сведе пронатовската му позиция до протурска и е внушил съмнения за политика на 5-а или 6-а колона. Така, според Местан, почетният лидер на ДПС е обслужил проруските настроения в българското общество.
„Той се отрече от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство - пътят на автентичния евроаатлантизъм”, изтъкна Местан. Лидерът на ДОСТ поясни, че бъдещата партия ще разчита не само на гласовете на разочарованите от ДПС, но и на гласовете на всички останали български граждани - етнически българи, турци, роми, евреи, арменци, за които етнорелигиозното различие не е риск за националната сигурност, а е богатството на България.
„За нас изборът, пред който сме изправени, никога не е формулиран като избор между Турция и Русия. Това винаги е бил и ще бъде избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола.
Преди близо 30 години беше много по-трудно и страшно. Днес е не по-малко трудно. Трябва да защитим каузата и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към прозрачни политически отношения. Нека бъдем истински демократи за отговорността, свободата и толерантността”, призова съмишлениците си Местан.
Той коментира, че единството е благородна цел, само ако се гради в името на ценностите и общия интерес. „Ако е продукт на демократични дебати, единство – разбирано, като аз съм единствен и ще ме следвате безропотно независимо дали съм прав или греша, не е единство, а е тоталитаризъм”, каза още Местан.
До създаването на новата партия се стигна след като на Бъдни вечер 2015 г. Лютви Местан беше изключен от ДПС. Бившия лидер последваха тримата депутати Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Към тях се присъединиха и депутатът от ДПС и бивш министър на спорта в кабинета на Пламен Орешарски - Мариана Георгиева, както и Венцислав Каймаканов.