Мохд Абуаси: Мосад иззе разследването за „Сарафово”

Свят

27-02-2016, 10:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имало дипломатически натиск върху страната ни за екстрадицията на Омар Зайед

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси заяви в предаването „Събуди се” по Нова ТВ, че израелската разузнавателна агенция Мосад буквално е иззела разследването на атентата на летище „Сарафово”.
Изказването му беше провокирано от твърдението на председателя на палестинската общност у нас д-р Ибрахим Догмуш, който каза:
„Израелската разузнавателна агенция Мосад прави каквото си иска в България”. Коментарът му дойде по повод смъртта на Омар Зайед в палестинското посолство в София. Случаят се разследва като убийство. Д-р Догмуш подозира, че зад това стои именно Мосад.
Абуаси потвърди думите на Догмуш за безконтролни действия на израелското разузнаване на наша територия. Той обясни, че най-яркото доказателство за това е разследването на атентата на летище Сарафово срещу израелски туристи. „Мосад тогава не участваше в разследването – те направо го иззеха”, заяви Абуаси.
И двамата събеседници в студиото на „Събуди се” се обединиха около тезата, че смъртта на Зайед ще бъде представена като самоубийство, но това ще е просто прикриване на истината.
„С молбата за екстрадиране на Омар, израелците искаха да сплашат всички палестинци в Европа”, коментира Догмуш. А решението дали покойника да бъде предаден на властите в Тел Авив, за да излежава там присъда за убийство, трябваше да вземе българският съд.
Според Абуаси върху страната ни е бил упражнен дори дипломатически натиск за екстрадицията на Зайед.
В петък от прокуратурата съобщиха, че разследват убийство на мъж в посолството на Палестина в София. Тялото на Омар Зайед е открито в двора на Палестинското посолство. Той е живял в България заедно със съпругата и трите си деца 22 години и е работил при роднини.