Примирие в Сирия

Очаква се новите мирни преговори да започнат на 7-ми март

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия влезе в сила през тази нощ, съобщи Би Би Си.

Това е първото голямо примирие след началото на гражданската война в страната, която продължава вече 5 години. Примирието бе договорено от САЩ и Русия в началото на тази седмица. Президентът Башар Асад заяви, че е готов да спазва прекратяването на огъня. Готовност за това завиха и по-голямата част от опозиционните групи в страната. Споразумението не засяга зоните на сражения с терористичните групи Ислямска държава и фронта Ал Нусра.

Малко преди влизането в сила на примирието, американският президент Барак Обама предупреди правителствените сили в Сирия и Русия, че „светът ще наблюдава“. В същото време специалният посланик на ООН в Сирия Стефан Де Мистура заяви, че мирните преговори за Сирия ще бъдат възобновени на 7-ми март, ако примирието покаже, че е стабилно.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюцията за примирието, предложена от Русия и САЩ, с което реално одобри прекратяването на огъня. Споразумението призовава всички страни да „използват влиянието си, за да поддържат прекратяването на огъня и да изпълнят своите ангажименти по споразумението“.  Резолюцията посочва и 30 области, хората, в които имат отчаяна нужда от хуманитарна помощ. Сега ще може да се доставят и помощи на хората, блокирани в обсадени градове.