Палестинецът Омар Зайед бил със счупен крак и глава (обзор)

Убитият палестинец имал три деца и магазин на Женския пазар

Народният фронт за освобождение на Палестина обвини израелската служба за външно разузнаване Мосад, че е ликвидирала палестинеца Омар Зайед в София. 
Палестинската марксистка революционна групировка, която е призната за терористична организация от Израел, ЕС, САЩ и Канада, разпространи официално изявление, цитирано от световните агенции и БТА.

Според НФОП 52-годишният Омар Найеф Хасан Зайед, който тази сутрин бе открит мъртъв в двора на палестинското посолство в София, е бил застрелян в главата. Групировката разкритикува палестинската автономна власт и България, че не са успели да защитят Зайед, посочва ДПА.

Според българските разследващи обаче най-вероятно палестинецът, който е паднал от висок етаж на сградата на мисията, е бил бутнат от прозорец.

Зайед е бил член на Народния фронт за освобождение на Палестина и е беглец от окупирания Западен бряг на река Йордан, издирван от Израел за убийството на израелец през 1986 г. 

Палестинският президент Махмуд Абас също заяви, че Омар Зайед е бил убит, но не обвини директно Израел. Той обяви, че ще създаде специална комисия за разследване на случая, която незабавно ще отпътува за България, предаде Асошиейтед прес. Очаква се комисията да пристигне у нас утре.

Палестинският посланик в София Ахмед ал Мадбух споделя позицията на Абас, че се касае за убийство. По думите му, от дипломатическата мисия няколко пъти са искали охрана на посолството, но такава е била отказана, защото анализ на МВнР е показал, сградата не е била обект на никакво посегателство от 20 години, съобщи БНР. 

"Tази сутрин, когато дойдохме на работа, намерихме Омар проснат на земята край задната врата на посолството, пред гаражите. Беше все още жив. Обадихме се на "Бърза помощ" и те направиха, каквото могат - оказаха първа помощ. По време на извършването на тези манипулации, той издъхна. Омар е един от палестинските борци, който е водил съпротива срещу окупацията, който е изпълнил дълга си към своята земя и своя народ. Неговото убийство е резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва", категоричен бе посланикът.  

Палестинците обикновено хвърлят вината за убийства на техни активисти по света на израелското разузнаване, отбелязва Франс прес.

През 1986 г. Омар Зайед бил осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Ерусалим заедно с брат си Ахмед Зайед и трети палестинец. През 1990 г. той бил настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Зайед избягал от лечебното заведение и след като минал през няколко арабски страни, се установил в България. 

Мъжът живее в София от 1994 г., чак през 2012 г. обаче палестинецът получава статут на постоянно пребиваващ у нас. 

През декември 2015 година към българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Зайед за доизлежаване на присъда доживотен затвор. Палестинецът е обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит на адреса си. Всъщност мъжът се е преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. 

Съдебното заседание по казуса, насрочено за 14 декември м.г., било отложено, тъй като Омар Зайед не се явил в съда. 

Брат му Ахмед и третият палестинец, осъдени на доживотен затвор за убийството на ултраортодоксален евреин, бяха освободени през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на палестински затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от палестинското ислямистко движение Хамас в продължение на пет години.

Днес премиерът Бойко Борисов каза, че при посещението му в Израел и Палестинската автономия, и двете страни са повдигнали въпроса за екстрадицията на палестинеца. 

"Но и на двамата премиери им казах, че ние сме правова държава и можем да реагираме само по официален ред. За екстрадиция е трябвало да решава съдът", заяви Борисов.