САЩ връща ценни исторически документи на Русия

Свят

26-02-2016, 16:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Документите били изчезнали през 90-те години на миналия век

Представители на САЩ ще предадат на Русия 28 изключително ценни исторически документи от 18 и 19 век, съобщи „Комерсант“.

Документите трябва да бъдат предадени на тържествена церемония в посолството на САЩ в Москва на 3-ти март. В колекцията се включват документи, подписани от цар Петър I, императрица Ана Ивановна, императрица Елисавета Петровна, император Павел I и Йосиф Сталин. Ценните артефакти са изчезнали от архивите на Русия в началото на 90-те години на миналия век. За изчезването на някои от тях не са знаели дори служителите в архива.

Според специалисти документите са били откраднати, след което са били пуснати в продажба от аукционни къщи, галерии и частни акционери. Впоследствие те са били издирени от служителите на следствената служба към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Говорителят на американското посолство в Русия Уилям Стивънс заяви, че този жест свидетелства за това, че въпреки политическата конфронтация, сътрудничеството между двете страни по практически въпроси може да продължи.