Русия с масирани удари в Сирия преди да влезе в сила договорката за примирие

Съветът за сигурност решава днес за прекратяване на бойните действия от полунощ

Руски военни самолети са извършили интензивни въздушни удари срещу бунтовнически позиции в Сирия, часове преди да влезе в сила договореното прекратяване на огъня, предаде АФП, като се позова на сирийския Център за наблюдение на човешките права. От миналата нощ до тази сутрин се наблюдават руски въздушни удари, които са по-интензивни от обикновено, срещу бунтовнически бастиони източно от Дамаск, в северната провинция Хомс и западно от провинция Алепо, заяви директорът на центъра Рами Абдурахман.


Режимът в Дамаск и опозиционните групировки са уведомили Руската федерация и САЩ, че приемат условията за прекратяване на огъня в Сирия от полунощ, съобщиха информационните агенции. Москва и Вашингтон внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция в подкрепа на спирането на огъня. Документът изисква бойните действия в Сирия да бъдат прекратени от полунощ. Очаква се проекторезолюцията да бъде одобрена на заседание на съвета днес. Към нея ще бъдат приложени приетата в понеделник руско-американска декларация за прекратяване на огъня, както и списък на групировките, които влизат в обхвата на примирието.


Около полунощ, когато ще влезе в сила споразумението, се очаква специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура да обяви дата за възобновяване на мирните преговори между режима в Дамаск и опозицията. В Женева днес за първи път ще заседава групата, ангажирана със спирането на военните действия. Според американския президент Барак Обама прекратяването на конфликта в Сирия ще бъде от ключово значение за унищожаването на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Няма да има никакво спиране на огъня по отношение на ИДИЛ, оставаме непреклонни в преследването им, заяви Обама пред журналисти.