Петкова: Независимата енергийна борса означава конкуренция и нормални цени

Българите да не се плашат, успокоява с аргументи енергийният министър

Възможно е цената на електрическата енергия да бъде намалена заради падането на цената на природния газ, коментира пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Понижаването на цените би повлияло ТЕЦ-овете, които работят на газ. "В момента колегите от КЕВР работят. Правят се съответните модели и изчисления. Възможно e цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като цената на природния газ спада. Очакваното намаление е малко над 20 процента", каза министър Петкова. Енергийният министър коментира и работата на Българската независима енергийна борса, която според нея, работи успешно повече от месец с реални сделки в реално време. "Цената на Българската независима електроенергийна борса не се различава от цената на борсите в региона. Това се дължи на спад в търсенето на ел. енергия, което е продиктувано от липсата на такова голямо потребление. Нашата борса работи в рамките и параметрите на пазара. Това, което покаже пазара, като търсене и съответно, като предлагане на електрическа енергия - това е основанието и цената да бъде такава", каза Теменужка Петкова.

 

Министърът коментира и дали промяната в цената на борсата ще повлияе крайната цена. "Скоро ще станем свидетели на процеса по пълна либерализация на електроенергиния пазар. Към настоящия момент плащаме цена, съгласно регулираната цена от КЕВР и цената на борсата няма как да окаже пряко влияние на цената на ел. енергия за битовите потребители", допълни министър Петкова. За либерализацията на пазара енергийният министър заяви, че България е последната страна (от ЕС), която не е либерализирала своя пазар. Това създава дисбаланс във финансовата система на българската енергетика, смята тя. "Ето защо ние имаме амбицията и желанието, и волята, да пристъпим към тази крачка. Това ще постави всички заинтересовани лица в качествено нова ситуация - както за производителите на електроенергия, така за търговците и за битовите потребители. Но това е един процес, който не бива да плаши българските потребители, тъй като независимата енергийна борса означава конкуренция, нормални, реални цени", каза министърът пред обществената медия.

 

"Българските потребители трябва да знаят, че с либерализацията няма да се случи нищо фатално. Правителството е сключило договор със Световната банка, която работи по разработването на модел за пълна либерализация. Работи се и по компенсаторен механизъм, който е необходим в този процес. Работи се и по друга важна тема - защитата на уязвимите потребители. Няма да се случи нищо, което на практика да доведе до сътресение в системата. Хората трябва да бъдат спокойни, че помощите, които съществуват за отопление, ще се запазят", поясни министърът. "Либерализацията означава две неща - цени, които са пазарни, и възможност на избор на доставчик на енергия от страна на българските потребители. Всеки българин ще има възможност да избере своя доставчик, съобразно офертите, които тези доставчици ще представят и съобразно офертата, която е най-добра за съответния потребител", каза министър Петкова.

 

Тя уточни, че не може да се каже каква ще е цената на електрическата енергия след либерализацията. Практиката в останалите европейски страни показва тенденция на леко повишаване. В Румъния това повишение е било между 3 и 7 процента. Много скоро след това цената на електричеството е паднала на нива под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля. Теменужка Петкова успокои и лицата от уязвимите групи, че ще продължат да плащат ел. енергия при по-благоприятни условия от останалите потребители. Правят се анализи, за да се прецени групата на тези лица. В момента Законът за социално подпомагане покрива 274 хиляди души. Броят им се очаква да се повиши при либерализацията. Министър Петкова коментира още концесията на блок "Силистар" и потвърди, че до средата на тази година може да очакваме да бъде извършен първия сондаж на блок "Хан Аспарух".