Парламентът прие окончателните промени в Закона за железопътния транспорт

Парламентът прие окончателните промени в Закона за железопътния транспорт, с които се определя понятието билет и електронен билет, предаде „Фокус” .

В промените се предвижда транспониране на европейските директиви, с които се цели създаване на единно европейско железопътно пространство. Общите цели на директивата са да се улесни навлизането на нови участници на железопътния пазар и подобряване на конкуренцията с оглед развитието на по-ефективни и добре работещи товарни и пътнически железопътни услуги. С тях се увеличава независимостта и правомощията на регулаторния орган.

С промените се цели подобряване на недискриминационния достъп до съоръженията за свързаните с железопътната дейност услуги. Като друга промяна е заложено подобряване на прозрачността на институционалната рамка на железопътния пазар.

Осигуряват се ефективни стимули за добро и насочено към устойчиво развитие финансиране. С тях се определя, какво е билет и електронен билет. Необходимостта от това допълнение е във връзка с въвеждането на електронния билет като превозен договор в железопътния транспорт при превоз на пътници. В международно съобщение електронният документ за превоз на пътници е регламентиран в чл. 7, § 5 от Единните правила за международен железопътен превоз на пътници (CIV – Притурка А) към COTIF.

Според депутатите „билет“ е превозният документ на пътник, съставен на хартиен носител или еквивалент на нехартиен носител, включително в електронна форма, удостоверяващ наличието на договор за превоз на пътник, издаден или разрешен от железопътен превозвач, туроператор или туристически агент.