Обама: Гражданската война в Сирия няма да спре, докато Асад е на власт

САЩ няма намерение да спира офанзивата срещу ДАЕШ

Американският президент Барак Обама заяви, че примирието в Сирия може да стане първата крачка към преодоляването на хаоса в страната, само ако режимът на Башар Асад и основният му съюзник Русия спазват обещанията си, предадоха информационните агенции.

„Близките дни ще бъдат решаващи и целият свят ще следи ставащото. Ако погледнем по-широко, това ще е тест, който ще покаже дали наистина всички страни са готови за преговори.” – заяви Обама пред медиите след заседание на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Припомняме, на 22 февруари САЩ и Русия обявиха, че са постигнали съгласие споразумението за примирие между воюващите страни в Сирия да влезе в сила от 27 март.

Обама отбеляза, че не става дума за прекратяване на огъня срещу ДАЕШ, „Фпонт ал Нусра” и някои други екстремистки групировки, които не участваха в преговорния процес. 
По думите му, американската страна няма намерение да спира офанзивата срещу ДАЕШ.

„Ще унищожим тази варварска организация”, заяви президентът на САЩ, като допълни, че тя не е халифат, а престъпна организация.

Обама отново повтори, че гражданската война в Сирия няма да спре докато Башар Асад е на власт.

Той подчерта, че в това отношение има сериозно разминаване между САЩ и Русия.

„Очевидно е, че след дългогодишните варварски действия на режима към собствения му народ, много хора в Сирия няма да спрат да воюват докато Асад не си отиде.” – каза още Барак Обама.