Костов: 8000 български мюсюлмани одобряват тероризма

Политика

26-02-2016, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всяка форма на прилагането на религията за политически цели - под ударите на закона

1,5% от български мюсюлмани, или около 8000 души у нас, признават, че подкрепят тероризма при определени условия. Това съобщи бившият премиер Иван Костов в лекция пред Българската академия на науката и изкуствата (БАНИ), позовавайки се на изследване на неговата Лаборатория за управление на риска,пише  "24 часа онлайн".
4,4% от мюсюлманите у нас заявили готовност да дадат живота си за религията си. Според Костов това си е чист радикализъм. Защото, умирайки за религията си, оставяш семейството си.
“Тези, които се занимават с национална сигурност, знаят, че това са сигнали за опасност”, настоя Костов. България се превръщала в предмостие за разпространение и изостряне на посочените рискове за европейските страни с мюсюлмански и турски малцинства. Заплаха сме за общността, като “пращаме имами да разпространяват ислямската религия, и по-скоро политическия турски ислям, в гетата в западноевропейските страни”.
Трафикът на нелегални имигранти постоянно нарушава суверенитета на България. Съпътстван е от навлизане, пребиваване и транзитно преминаване на поддръжници на Ислямска държава, които получават в някои случаи статут на постоянно пребиваващи и създават спящи клетки на джихадистите. Така към страната ни надвисват отвън преки терористични заплахи. Макар спирането на този трафик да е във възможностите на турските власти, те не желаят да изпълняват ефективно ангажиментите си по охраната на границата с България и споразумението за реадмисия.
Костов лансира промени в Закона за политическите партии и в НК, които поставят под ударите на правосъдието прилагането на религията за политически цели, а също участието в секти, проповядващи война.