Трафикът на хора е генерирал между 3 и 6 млрд. долара през 2015 г.

Свят

26-02-2016, 06:52

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По-голямата част от парите са изпратени от роднините на имигрантите, живеещи по целия свят, показват данни на Европол

Трафикът на хора може да е генерирал между 3 и 6 млрд. долара през 2015 г., като по-голямата част от парите са събрани и изпратени от роднините на имигрантите и бежанците, живеещи по целия свят, твърди Европол, пише в. "Капитал". Трафикантската мрежа използва както самите имигранти, така и техните семейства, намиращи се или в родната си страна, или на Запад и готови да платят, за да гарантират безопасното пътуване на своите близки, пише Reuters в обширен материал по темата.

Интервюта на близо 50 бежанци, на двама трафиканти и на европейски прокурори, както и документи, публикувани от властите на Италия и на ЕС, показват една сложна система, изградена от трафиканти в Африка и Европа. Този порочен бизнес използва и похвати като отстъпки, например безплатно преминаване на границата на един човек на група от десет души. През лятото цените се вдигат, като прекосяването с лодка на Средиземно море за един човек през август е 2200 долара в сравнение с 1500 долара година по-рано.
Доходоносен бизнес
Еритрейските имигранти, интервюирани от Reuters, са платили средно по 5400 долара на човек за транспортирането си през втората половина на миналата година. Това е почти осем пъти повече от прогнозирания от Световната банка годишен доход на човек от населението в Еритрея. Стотици хиляди еритрейци са напуснали страната през последното десетилетие, което ги поставя на четвърто място по брой бежанци, влезли в Европа за миналата година след сирийците, афганистанците и иракчаните.
Правителствата и полицейските служби в Европа се опитват да спрат трафикантите. Европол казва, че тя и нейните партньори са идентифицирали близо 3000 души от март 2015 г. насам, които са замесени в трафика на бежанци. Само италианската полиция е арестувала десетки заподозрени, които според прокуратурата са участвали в организирането на хиляди пътувания с лодка между Либия и Сицилия.
Сицилианският прокурор Калогеро Ферара посочва двама мъже – етиопец и еритреец, като ключови фигури в криминална мрежа, отговорна за транспортирането на хиляди бежанци в Италия. Според Ферара те контролират операции, които са "много по-големи, много по-комплексни и много по-структурирани, отколкото първоначално смятахме".
Ферара разказва, че двамата мъже са си набавяли имигранти от други криминални лица в Африка. По негови сметки от всяко транспортиране с лодка на 600 души трафикантите получават между 800 000 и 1 млн. долара. Друг трафикант, който е бил разследван от Ферара, е изкарал близо 20 млн. долара за десет години.
Трафикантите намаляват разходите, за да увеличат печалбата. Те използват евтини и паянтови лодки, които рядко имат достатъчно гориво и накрая имат нужда от помощта на европейските спасителни мисии. Около 150 хил. души са спасени за една година от италианската морска мисия, създадена в края на 2013 г. Тя беше прекратена в края на 2014 г., за да се спестят пари, и бе заменена от по-ограничена европейска операция.
Минимални загуби
Ако превозваните хора загинат, загубите на трафикантите са минимални. "Няма риск за бизнеса. Ако прекарваш наркотици и ги изгубиш, някой трябва да ги плати. Ако имигрантите потънат и повечето загинат, няма загуба на пари", казва Ферара.
До този момент трафикантските мрежи успяват да избягат от полицейските служби, тъй като се основават на анонимни клетки, намиращи се в много страни. Нито бежанците, търсещи услугите на трафикантите, нито техните семейства, плащащи сметката, искат да привличат вниманието върху това как оперират тези мрежи.