Ципрас плаши да блокира решенията на ЕС за мигрантите

Ако страните-членки не бъдат задължени да споделят пропорционално приема на бежанци

Гърция заплаши да блокира решенията на предстоящата среща на високо равнище на ЕС за мигрантската криза, ако страните-членки не бъдат задължени да споделят приема на бежанци. Премиерът Алексис Ципрас предупреди, че от сега нататък Гърция няма да дава одобрение за решения, ако европейските партньори не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето на бежанци, предаде кореспондент на БНР от Гърция.


"Някои нации изглежда не разбират, че споразуменията, общите ни споразумения или се прилагат, или няма такива. Отказваме да приемем превръщането на страната ни в постоянен склад за души, а в същото време да продължим да спазваме правилата на ЕС и да се държим сякаш няма нищо нередно", заяви Ципрас. Гръцкият премиер ще свика среща с лидерите на политическите партии, за да поиска подкрепата им за подобни действия. Управляващи и опозиция в парламента посочиха,че положението е "извън контрол". Според гръцките депутати вината е в Турция, която не спазва споразумението с Европейския съюз.


Всички места за временно настаняване на бежанците са препълнени. Над 20 хиляди потеглиха от Атина по посока границата с Македония, но поради блокадите на фермерите и затваряне на пътя през Скопие се намират в различни места в Гърция, където няма условие за тяхното настаняване. Министърът по миграция Музалас заяви, че на гръцките граници се извършва "преврат" и правителството няма да допусне "страната да се превърне в Ливан". Само за три дни до остров Лесбос са достигнали 11 хиляди бежанци като гръцките гранични власти и Фронтекс непрекъснато извършват спасителни операции.


Върховният пратеник на ООН за бежанците Филипо Гранди се срещна с премиера Ципрас и отново призова да не се затварят граници. "Не сме съгласни с тези мерки и отново призоваваме за сътрудничество. Проблемът е, че отдавна призоваваме за сътрудничество, а не получаваме никакъв отговор. Така че трябва да намерим по-убедителен начин", предупреди Гранди.


Снощи Австрия и страните от Западните Балкани се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут. Министри на вътрешните и на външните работи от 10 държави, но без Гърция, се срещнаха във Виена, за да обсъдят миграционната криза. Те ще разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите. Гърция изпрати протестна нота, в която се оплака, че участниците в срещата не са се консултирали с нея.