Отложиха изборите в Македония за 5 юни

Решението бе подкрепено с 83 гласа "за" срещу 3 "против"

Парламентът в Македония гласува за разпускането си на 7 април, точно 60 дни преди изборите, които следва да се произведат на 5 юни. Това решение бе подкрепено късно снощи с 83 гласа "за" срещу 3 гласа "против". Изборите бяха планирани за 24 април, но ЕС и САЩ заявиха, че в Македония не са създадени условия за свободни и честни избори за тази дата. Представителите на опозиционната СДСМ не са гласували, защото според тях не е постигнато споразумение за медиите и няма напредък в прочистването на избирателните списъци. Партията смята, че без необходимите реформи не може да има свободни избори. "Никола Груевски не иска свободни и честни избори, защото се страхува, че ще загуби. Само преди един час ВМРО-ДПМНЕ заяви, че няма да има преместване на датата 24 април, а ето и това се случи. Нищо повече не зависи от Никола Груевски, той е минало", коментира лидерът на СДСМ Зоран Заев. Груевски отговори, че победителят на изборите ще бъде определен едва но 5 юни. Според координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски е срамно, че СДСМ отново бяга от избори.

 

"Държавата не може да бъде заложник на СДСМ. Дава се последен шанс на СДСМ да излязат на избори и да погледнат хората в очите. Само с излизане на избори се получава легитимност и доверие от гражданите", каза Груевски, цитиран от Фокус. "Тези, които смятат, че ВМРО-ДПМНЕ направи твърде много компромиси, трябва да знаят, че нашата снизходителност се дължи на силата, която народът ни дава. Разговорите за това кой днес се оказа по-слаб и кой по-силен ще приключат на 5 юни", посочи още Груевски. Има споразумение между политическите лидери в Република Македония за произвеждането на предсрочни избори, което беше постигнато миналата година с посредничеството на ЕС. Надеждата е, че по този начин ще бъде намерен изход от острата вътрешнополитическа криза. Съгласно постигнатото през лятото споразумение изборите трябваше да се проведат през април. Основната опозиционна политическа сила в Република Македония - Социалдемократическия съюз /СДСМ/ обяви обаче, че няма да участва в предстоящите предсрочни избори, защото не вярва, че ще бъдат организирани по честен път. През януари македонският парламент избра ново служебно правителство в условията на опозиционен бойкот. Депутатите приеха оставката на македонския премиер Никола Груевски и гласуваха служебния кабинет на Емил Димитриев, който също е част от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

 

Социалдемократите не присъстваха и в парламентарната зала. Те заявиха, че в сключеното миналата година под егидата на Европейския съюз споразумение за излизане от политическата криза има несъвършенства, че правителството не е въвело реформи в областта на медиите, за да намали влиянието си върху отразяването на новините, и не е наредило цялостен преглед на избирателните списъци. Социалдемократите заявиха, че не могат да приемат избори без свободни медии и изчистени избирателни списъци и че няма да участват във вота. Служебният премиер призова опозицията да действа конструктивно и заяви, че неговото правителство ще гарантира честни и демократични избори във всяко отношение.