Иван Искров получавал близо 20 хиляди лева месечна заплата

Не приемаме шефът на БНБ да взема четири пъти повече от премиера, настоя Мартин Димитров

Мартин Димитров, Петър Славов, Вили Лилков и Радан Кънев искат да намалят заплатата на ръководството на БНБ. Инициативата си те оповестиха на брифинг в Народното събрание, предаде нюз.бг. Те поискаха заплатата на ръководството на Централната банка да не е по-висока от заплатата на парламентарния шеф. При добри резултати може да получат бонус от още една заплата. Реформаторите представиха таблица за възнагражденията на Управителния съвет на БНБ при управлението на Иван Искров. От справката става ясно, че гуверньорът е получавал близо 20 000 лева месечна заплата. Ръководство на БНБ се възнаграждавало и с щедри бонуси от близо още половин заплата. Най-солидни заплащанията били покрай фалита на КТБ. Реформаторите искат членовете на тогавашния Управителен съвет на БНБ да върнат поне бонусите.


Не приемаме шефът на БНБ да взема четири пъти повече от премиера, настоя Мартин Димитров. Според него бонусите се разпределяли на калпак и затова реформаторите внасят законови промени за таван на заплатите в ръководството на БНБ. Същата мярка те предлагат и за други регулатори. На въпрос на News.bg как ще се гарантира честен труд при ниска заплата, след като реформаторите не са доволни от работата на БНБ при солидните заплащания, Радан Кънев отговори, че трябва да има достойно заплащане, но пък не трябвало да се забогатява от държавна служба. "Един шеф на БНБ се предполага, че е човек с успешна кариера в банковия сектор", прецени тъмносиният лидер и изтъкна, че нямало бедни и успешни банкери.


Реформаторите са доволни от приетите от парламента правила за кандидатите за членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и особено от това, че те ще се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност (ДС). Всички кандидати ще бъдат питани от реформаторите какво ще направят срещу монополите и картелите. Това не може повече така да продължава, подчерта Мартин Димитров с настояване да се защити българският бизнес и да се гарантира честност в търговете. Няма да подкрепим кандидат, който не поеме конкретни ангажименти към своята работа в КЗК, посочи още той. Реформаторите са категорични, че няма да участват в политически пазарлъци и квоти за избор на новата КЗК.