Съдът в Белград гледа днес делото за екстрадицията на Цветан Василев

Крими

24-02-2016, 11:11

Снимка:

Bulgariautre.bg/ архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров иска рамо от Европа за екстрадицията на Цветан Василев

Началото е с неизвестен час

Очаква се днес съдът в Белград да заседава по делото за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, съобщи БНТ. Първоинстанционният съд в Белград трябва да разпита Цветан Василев, както и да установи дали има политически мотиви в искането за екстрадицията му. Висшият съд крие часа, в който трябва да започне делото. Делата в съда започват от 08.30 часа българско време, но поради факта, че заседанието е при закрити врата, няма яснота в колко точно ще се яви Василев в сградата. Адвокатите на банкера също не разкриват часа на съдебното заседание. Съпругата на обвинения за източването на КТБ също е в сръбската столица. България иска връщането му у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост. През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но впоследствие - отхвърлено от Апелативния съд в сръбската столица. Каквото и да постанови Висшият съд в Белград, окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.


В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради тромавата процедура по искането за екстрадиция на банкера. В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоя за спешно разглеждане на казуса. Той информира европейските институции, че липсва отговор от сръбска страна вече над една година и четири месеца, въпреки че българските разследващи са отправили допълнителна молба за екстрадицията на Василев преди повече от осем месеца. В сигнала на главния прокурор се припомня, че той е отправил първото официално искане до сръбския министър на правосъдието, компетентен да се произнася окончателно в подобни случаи, с нота чрез българското посолство в Белград още на 22 септември 2014 г.

 

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно доклада за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.