Бъчварова: Премиерът е решен да налага правила в държавата

От 2014-а насам има спад на грабежите и по-висока разкриваемост, посочи министърът

Органите на реда работят по заплахите срещу премиера Бойко Борисов, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България". "Заплахи към отделни политици винаги е имало, ние ги проверяваме прецизно и решаваме дали да бъде назначена допълнителна охрана", добави министърът. Тя смята, че темата със заплахите към политическите личности - в случая премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски, не трябва да се коментира толкова много. Вицепремиерът отхвърли появилите се съмнения, че може да става въпрос за PR или опити да се предизвикат предсрочни избори.


"Беше направен опит да се спекулира с охраната на Лютви Местан, затова се реши да се даде информация по този случай, за да не се прави прецедент. Уверявам, че работим отговорно по всички сигнали, тук няма политика, а професионална работа. За Мартин Димитров сигналът се проверява", добави тя. Бъчварова не знаела защо Пеевски първоначално отказал охрана от НСО. Но подчерта, че службите работят изключително професионално. За обирите напоследък тя каза, че не иска да разделя процесите на мандати. Един такъв грабеж като този на 400 000 лв. от инкасо автомобил не може да бъде скрит, но от 2014 г. насам имало спад на грабежите и по-висока разкриваемост.


Това показвало тенденция, че колегите работели активно. Бъчварова показа и графики, които сочели, че статистиката е реална. МВР имало интерес от реални цифри, за да работи по-добре. За относително кратък срок ставало разкриването на извършителите. "Тревожността у обществото пречи да видим реалната работа", посочи тя. И се аргументира с разкрити случаи на обири на възрастни хора в Плевен и Сливен. В Сливен се провеждали непрекъснати специализирани полицейски операции по отношение на битовата престъпност. "Няма как изцяло да преодолеем този проблем, но усилията и желанието е изключително силно", каза тя и призова гражданите към повече доверие съм служителите в МВР.


"Преди създаването на комисията в НС имаше 2 много важни форума, на които бяха разгледани факторите, заплашващи сигурността на страната, държавата е направила всичко възможно органите с власт и органите за сигурност да работят заедно. До този момент няма влияние на турските власти, може да има опити", каза Бъчварова. "Нямам проблем да работя с г-н Цветанов, работим от 2007 г., той има изключителен опит, представих му концепцията за новия закон за МВР. Този конфликт малко се преекспонира, аз съм склонна да чуя неговите предложения; винаги съм се разбирала с него за МВР, политически също, това е измислен сюжет", обобщи тя. Премиерът е категорично решен да налага правила в държавата, коментира тя темата с отмяната на обществени поръчки.