Турция е отзовала първия ни секретар от консулството в Истанбул

Свят

24-02-2016, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е отговор на изгонването преди дни от България на турския дипломат Емироглу

Турция е отговорила на обявяването за персона нон грата на неин дипломат в България, като е поискала първият секретар на консулството в Истанбул Зорница Петрова Апостолова да бъде отзована.
Това пише турският вестник „Хюриет”, цитиран от bTV, два дни след като от България бе изгонен турския дипломат Угур Емироглу.
Изданието отбелязва, че случващото се е поредна индикация за напрежението между двете страни, след като южната ни съседка свали руски самолет.
От МВнР няма официален коментар по темата, но още преди дни ведомството обяви и че не може да се очаква такъв.
"Хюриет" цитира информациите в медиите у нас за изгонването на зам.-консулът Емироглу, включително и обвиненията, че е извършвал действия, които са несъвместими с дипломатическата служба и се е опитвал да оказва влияние на българските мюсюлмани.
Турските власти са определили действията на нашата страна като „безпочвени”, но София не е променила позицията си и това е довело до прилагането на принципа на реципрочност и обявяването на Апостолова за персона нон грата.
Още в деня, в който стана ясно, че Емироглу е напуснал България, се появи информация, че генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов е бил изгонен. Външно и лично министър Даниел Митов опровергаха това.