Военен отчет за всички българи от 18 до 32 г

Общество

24-02-2016, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция може да бъдат вкарани още днес на заседанието на МС

Всички български граждани на възраст от 18 до 32 години ще бъдат водени на военен отчет, пише в. "Труд". От Министерството на отбраната обявиха вчера, че ще предложат Министерския съвет да приеме изменения в Закона за отбраната, Закона за резерва и Закона за военната полиция. Трите проектозакона може да влязат още днес на заседанието на правителството, тъй като военният министър Николай Ненчев обеща те да бъдат приети до края на февруари.
Досега на военен отчет се водеха единствено хора, които са служили в армията, полицията или други силови структури. Много малко жени бяха включвани в регистрите на военните за мобилизация по време на война. Това са предимно медицински сестри, доктори и водачки на транспортни машини.
„Мотив за това е обстоятелството, че с отпадането на наборната военна служба възможностите за попълване на въоръжените сили във военно време са силно ограничени. Това води до необходимост от определяне на по-широк кръг от български граждани, които трябва да се водят на отчет и да се извикват във военно време за военна подготовка за защита на отечеството“, се казва в съобщението на военното ведомство.
Тепърва ще се определя начинът, по-който ще бъдат подбирани хората, за да минават задължителна военна подготовка и да полагат военна клетва. Законодателството трябва да определи и какви ще бъдат санкциите, ако човек откаже да се яви на обучение.
В Закона за отбраната се предлагат изменения в пределната възраст за служба на военнослужещите с различни звания. Намалява се възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години). С тези изменения се създава възможност за ранното им пенсиониране, тъй като придобиват необходимите 18 години действително изслужени на военна служба.