Диян Стаматов: Проектите на учебните планове олекотяват учебното съдържание

Мисия

23-02-2016, 14:31

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-министърът и експерти проведоха работна среща във Велико Търново за новите учебни програми

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и експерти участват в работна среща за обсъждане на проектите за учебните програми по български език и литература и по история и цивилизации за VІ и VІІІ клас. Форумът се провежда в Регионалния инспекторат по образование и на него присъстват учители по съответните предмети от областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Шумен. Това е четвъртата дискусия след Враца, Сливен и София.
„Целта на новите учебни програми е олекотяване на учебното съдържание, за да може ученикът да усвои авторите и да започне да мисли върху тях и след това да ги пресъздава, разказва, описва”, каза Стаматов.
В VІІ, Х, ХІ и ХІІ клас ще се учи само българска литература, защото след тези класове има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити, посочи Милена Иванова, главен експерт по български език и литература в МОН.
Експертът по история и цивилизации в МОН Радостина Николова обясни, че по история в V клас ще се учи античност, в VІ средновековие, в VІІ българска история в контекста на световната история през 18 – 19 век, в VІІІ и ІХ клас световна история, а в Х клас – история на България.
Обсъждането на проектите за VІ и VІІІ клас ще продължи до 7 март, очаква се те да бъдат одобрени от министър Меглена Кунева до 20 март и да влязат в сила от учебната 2017/18 година, уточни зам.-министър Диян Стаматов.