Камикадзето от Анкара - турски гражданин, а не сирийски бежанец

Нареждане за атаката Абдулбаки Сьонмез получил от четирима членове на ПKK

Терористът, взривил се миналата седмица в Анкара, убивайки 28 души, не е сириец, както първоначално обявиха властите, а турски гражданин, съобщават местните медии, цитирани от "24 часа". По-рано бе съобщено, че нападението е извършено от Салих Неджар, член на сирийските кюрдски Отряди за народна защита (YPG), свързани с Кюрдската работническа партия (ПKK).


ДНК-пробите от мястото на атентата обаче показват, че терористът е 27-годишният Абдулбаки Сьонмез от югоизточния град Ван. Преди дни кюрдската въоръжената групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) пое отговорност за нападението и съобщи името на Сьонмез. Преди време TAK бяха част от ПKK, но сега двете организации са разделени. "Ястребите" поеха отговорност и за нападението на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището.


Първоначалните резултати от разследването са показали, че през 2014 г. атентаторът Абдулбаки Сьонмез е влязъл в Турция под фалшива самоличност на сирийски бежанец на име Салих Мухамед Неджар, пише в."Хюриет дейли нюз". В."Миллиет" посочва, че нареждането за извършване на атентата му е било дадено от четирима членове на ПKK. До момента полицията е поставила под арест 14 души по подозрение за връзка с бомбения атентат. Те са обвинени в подпомагане на терористичен акт и фабрикуване на фалшиви документи.