Борисов призова Бюрото за борба с корупцията да не бъде орган на хартия

Политика

23-02-2016, 12:19

Снимка:

БНТ

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Законите за съдебната система да бъдат приети, настоя премиерът пред форум на Фондация "Конрад Аденауер"

Законите за съдебната система да бъдат приети, призова премиерът Бойко Борисов пред участниците във форум на Фондацията "Конрад Аденауер" в София. Форумът се проведе под мотото "България като партньор в ЕС и НАТО". Борисов изброи като важни законите за съдебната власт, НК, НПК, антитерористичния закон и най-вече развитие на бюрото за борба срещу корупцията, за което той не иска "да е орган на хартия или поредният с компетенции в тази сфера", а да играе реална роля. Според Борисов бюрото за борба с корупцията, трябва да играе ролята на "втора прокуратура" в тази борба. В доклада на ЕК наред с критиките са отбелязани много коректно и позитивните мерки, които са постигнати, смята премиерът и подчерта, че в доклада на Комисията "са похвалени специализираният съд и прокуратура, и комисията за конфискация", затова и правителството трябва да направи така, че около тях да изгради новото бюро.


Сред темите, които Борисов засегна по време на форума е и европейската солидарност към България от страна на ЕС. Той смята, че голяма част от хубавите неща през последните години в България са се случили благодарение на нея, като над 7 милиарда лева миналата година са били усвоени във всички сфери на обществено-политическия живот у нас. По думите му, в последните седмици управляващите са си дали ясна сметка, че България няма среден път или път на компромиси в битка с контрабандата. В бюджета на държавата са влезли близо 3 млрд. лв., спрени са обществени поръчки за близо 1,7 млрд. и е естествена реакцията срещу правителството, коментира Борисов. "Да имаме метро, да имаме магистрали, да имаме ЖП линии, да имаме конкурентоспособност, да имаме най-добрата медицинска техника в момента и много други неща се дължат на еврофондовете", изброи Борисов.


Премиерът и лидер на ГЕРБ благодари на фондацията за подкрепата към партията и отбеляза, че парите не са похарчени напразно. В момента Европа има нужда от партии, които да не се подвеждат по популизма и национализма, каза Борисов, като припомни завършилия наскоро Съвет и тежките проблеми, които Европа трябва да решава. Той отново посочи огромния проблем с мигрантите и предложението на българската страна за справяне със ситуацията - затваряне на външните граници на ЕС. Първо сгрешихме, като приравнихме нелегалната миграция с легалното преминаване на границите, коментира Борисов и даде конкретен пример: за да влязат в шенгенска страна, българите трябва да покажат личните си карти и това е записано в Шенгенското споразумение, а мигрантите влизат без каквито и да е документи. В такъв случай трябва да се направи поправка в Шенгенското споразумение, заяви Борисов.


Част от своята реч по време на форума премиерът резюмира във фейсбук, където е приложено и видео от речта му.