Министър Кралев патрон на турнир "Странджа"

Традиционното боксово състезание ще се проведе от 24 до 28 февруари в зала "Универсиада"

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще е патрон на 66-ия международен турнир по бокс за Купа „Странджа”, който ще се проведе от 24 до 28 февруари в столичната зала „Универсиада”. Той ще открие и официално надпреварата на 24-и от 19 ч.

Рекорден брой от 244 боксьори (173 мъже и 71 жени) от 35 страни са заявили участие, заради което и програмата на турнира е удължена с един ден. Организаторите от БФ Бокс дори са отказала да приемат 7-8 държави, желаещи да пратят боксьори за състезанието.

„Турнирът се очертава да е много силен, идват редица медалисти от световни и европейски първенства. При жените ще се получи нещо като мини световно първенство”, заяви изпълнителният директор на федерацията Светослав Сапунджиев на пресконференция днес в Пресклуб „България”.

„За първи път тренираме в по-разширен състав. От месец и половина сме в лагерна обстановка, като първо бяхме на Белмекен, а сега сме на Дианабад. След като няма да използваме опитните Тервел Пулев, Александър Александров, Детелин Далаклиев, разчитаме младите да влязат по-осезаемо на международната сцена при мъжете. Последните 10-ина дни правим добри спаринг срещи с чужди боксьори, които са на лагер тук, което ни въвежда в близка до състезателната обстановка. Опитваме се да развиваме стил, конкурентен на най-добрите отбори. До колко успяваме, ще се види на „Странджата”, коментира националният треньор на мъжкия ни състав Палми Ранчев.

Наставникът на жените Павел Сяров също се надява на добро представяне на своите възпитанички. „Миналата година бе много тежка за нас, затова бях дал по-дълга почивка на момичетата. От 1 февруари сме на лагер и тренирахме добре”, обяви той.

„Традиционно „Странджата” се получава силно състезание. То е първи етап от подготовката ни за предстоящите Европейски олимпийски игри в Баку през юни, европейското първенство през август в София и световното през октомври. Първите две са квалификации за световното, което пък ще носи квоти за олимпиадата в Рио през 2016, така че ни очаква доста тежка година”, заяви и главният треньор на националните отбори Михаил Таков.

Той обяви, че участието на Тервел Пулев на турнира не е стояло на дневен ред. Както е ясно носителят на трофея за 2014 г. претърпя операция на апендицит през октомври и пропусна първия сезон на АИБА Про боксинг сериите. „Тервел тренира с нас, прави и спарингите и се готви за втория цикъл на тези серии, които започват през март”, разясни Таков.

Световният ни шампион от Милано 2009 Детелин Далаклиев пък не е решил дали ще се качи на ринга в „Универсиада”, тъй като на 26 февруари трябва да замине за Китай за участие в World Series of Boxing (WSB). Британският клуб на Детелин „Lionhearts” ще срещне „China Dragons” в двубой от група „А” на 6 март в Хайнан.

Състав на България за Купа „Странджа”

Мъже:

49 кг – Тинко Банабаков, Георги Андонов, Благовест Кожухаров

52 кг – Даниел Асенов, Стефан Иванов, Здравко Михайлов,

56 кг – Катин Асенов

60 кг – Елиан Димитров, Илиян Марков, Ангел Димов

64 кг – Айрин Исметов, Здравко Попов

69 кг – Симеон Чамов, Николай Коев, Петър Драганов

75 кг – Николай Чавдаров, Кристиян Дойчев, Мариян Момчев, Антон Стефанов

81 кг – Радослав Панталеев

91 кг – Хаят Расим, Кристиян Стефанов

+91 кг – Петър Белберов

Жени:

51 кг – Стойка Петрова, Венелина Поптолева, Златислава Чуканова

54 кг – Станимира Петрова, Габриела Димитрова

60 кг – Деница Елисеева, Светлана Каменова

64 кг – Виктория Иванова