Експерт: Малките партии само ще загубят от предсрочен вот

Политика

23-02-2016, 10:58

Снимка:

balkanec.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ би спечелил, но не много, пак ще му трябва коалиционен партньор, прогнозира проф. Константинов

 България няма да има полза от предсрочни парламентарни избори, каза проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт пред Фокус. По думите му малките партии могат само "да загубят от евентуален предсрочен вот тази година. "ГЕРБ вероятно ще спечели от това, но не много, като отново ще бъде поставен въпросът за избирането на коалиционен партньор. Вече стана ясно, че България не може да бъде управлявана само от една партия. На страната й трябва дясноцентристко управление, което да ускори развитието й", обясни експертът. Константинов беше категоричен, че имайки предвид предизвикателствата в национален и световен мащаб, България трябва да пести ресурса си и да бъде подготвена. "Имайки предвид, че Европа е полуразрушена, Северна Африка и Близкият изток са в тежко положение, в лицето на тези предизвикателства нямаме право да изразходваме излишна енергия в провеждането на предсрочни парламентарни избори", каза още Константинов.


"Спирането на обществените поръчки от страна на премиера Бойко Борисов е правилно решение", коментира той. И не отхвърли възможността за външен натиск при обществените поръчки и бе категоричен, че е нормално обществото да бъде добре информирано. "Дори когато това е една акция, изцяло насочена към подобряване на обществения климат и по-специално в областта на обществените поръчки, това не значи, че не трябва да има и пиар към нея. Човек, ако върши нещо полезно, то е добре да се похвали, за да стане ясно, че го е свършил. Ако например е спряна обществена поръчка за "x" лева, трябва да видим следващата аналогична поръчка на каква стойност е и дали наистина е направена реална икономия", коментира проф. Константинов и допълни, че такива икономии могат да се направят на много места.


"Излязоха вече някои абсурдни цени, които са действали до момента в областта на строителството на сгради и съоръжения, строителството на пътища, регионални проекти, водни проекти и т.н. Навсякъде е видно, че цените са завишени и следователно има един много сериозен ресурс оттам отново да се освободят средства. Самите общини, където това се случва, ще имат полза от това нещо, тъй като хората ще получат повече за парите, които ще дадат", каза още експертът. Във връзка със заплахата за убийство към премиера Бойко Борисов Константинов коментира, че това не трябва да се пренебрегва. По думите му това било предпоследната стъпка преди други действия и Националната служба за охрана трябва да свърши своята работа.


Всеки един премиер е получавал подобни заплахи. Аз също съм получавал заплахи. МВР вероятно е решило да обяви случаите заради някакъв тактически ход. Може да се разсъждава и по версията, че се опитва дестабилизация на държавата и предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Това пък каза по Нова телевизия ген. Кирчо Киров, коментирайки заплахите срешу Борисов и Пеевски. Това най вероятно идва от прекратените обществени поръчки. Може да се приеме, че в двата случая има голяма доза пиар. Сигналите обаче трябва да се проверят, допълни той.