Ескалира напрежението на браздата между Македония и Гърция

И Словения изпраща армията по границата си заради бежанците

Бежанци продължават да се струпват на границата между Македония и Гърция. Напрежението ескалира, след като македонските власти отказаха достъпа на мигрантите от Афганистан, съобщи БТВ. 20 км преди границата с Македония на една бензиностанция е разположен нов бежански център. В този лагер има и сирийци, и иракчани. Всички пристигат с автобуси от Атина, но нямат право да продължат нататък. Всички се надяват, че все пак ще ги пуснат. На границата вчера отново се стигна до сблъсъци, бежанците от Афганистан блокираха граничния пункт, за да не може никой да го премине.


След въвеждането на горна граница за бежанците в Австрия, съседна Словения реши да разположи армейски подразделения по границата си, съобщава информационната агенция APA. Късно в понеделник вечерта парламентът в Любляна одобри изпращането на военнослужещите в граничните участъци. На първо време мярката ще бъде прилагана временно, като срокът й на действие ще бъде три месеца. Освен с охрана на т.нар. зелена граница, военните ще оказват съдействие на служителите при регистрацията на пристигащите бежанци, обясни словенският премиер Миро Церар.


Правителството в Братислава също изрази сериозна загриженост от решението на Виена да приема дневно само по 80 мигранти. Според министър-председателя Роберт Фицо това ще принуди многобройните бежанци по т.нар. балкански маршрут да търсят други маршрути, за да достигнат територията на Германия – и най-вероятно те ще минават през Словакия.