Банките ударно чистят лошите си кредити

Най-доброто от печата

23-02-2016, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На колекторски фирми се продават предимно задължения на граждани

Рекорден ръст на продадените лоши кредити от банките отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Над два пъти се е увеличил обемът на несъбираемите вземания, които банки са продали на събирачи на дългове през второто полугодие на миналата година спрямо първото. През следващите месеци предстои основен преглед на активите на банките, така наречените стрес тестове. Подготовката им се състои основно в прочистване на портфейлите от лоши заеми.
Именно на продажбите на кредитни портфейли се дължи и спадът на кредитирането през 2015 г., коментират експерти. В края на миналата година кредитите в банковата система бяха 49.8 млрд. лв., или с 1.2% по-малко от година по-рано. Въпреки че статистиката за цялата 2015 г. все още не е готова, от данните за първите месеци е очевидна активността на банките в прочистването на активите им. Продадените лоши кредити от банките за първото полугодие на 2015 г. са 149 млн. лв. при 34 млн. лв. за същия период на предходната година, показват данните на колекторите.
Пред "Сега" от АКАБГ обясниха, че ръстът на продадените портфейли с лоши кредити е много явен. "Докато досега най-голям дял на продадените задължения имаха телекомите, в последните месеци това са банките", коментира Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България" и заместник-председател на АКАБГ. Към края на третото тримесечие на 2015 г. дълговете към банките, прехвърлени към колекторите, са 41% от всички, а тези към телекоми - 44%. "С големите търгове, които бяха направени в края на годината, задълженията към банките ще изпреварят тези към мобилните оператори", обясни Виденова. През 2016 г. тенденцията се засилва, каза още тя. Пощенска банка например е продала портфейл от задължения на физически лица за около 280 млн. лв. на "ЕОС Матрикс". Според Милена Виденова сделката е рекордна и представлява голяма част от взиманията на колекторите през изминалата година.
Банките продават на колекторите основно портфейли с лоши кредити на граждани, обясни тя. От данните на БНБ също е видно, че размерът на лошите кредити в банките през 2015 г. е паднал рекордно и е достигнал близо четири и половина годишно дъно. Размерът на необслужваните кредити намалява в осем поредни месеца. През декември понижението е с 2% на месечна и с 4.6% на годишна база до 8.788 млрд. лв. Така в края на 2015 г. делът на лошите кредити намалява до 23.3%.