Лотариите на Божков са спестили 30 млн. лв. данъци

Най-доброто от печата

23-02-2016, 07:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Миналата година те са платили 37 млн. лв., а през 2014 г. кабинетът "Орешарски" пропусна да обложи този хазартен бизнес

Приходите от данък хазарт растат. Но причината не е, че държавата събира по-добре, а че кабинетът "Орешарски" беше дал данъчна ваканция през 2014 г. на лотариите. Двете големи в сектора са "Национална лотария" и "Лотария България" и се контролират от Васил Божков (виж карето).
Справка на Държавната комисия по хазарт (ДКХ), поискана от "Капитал", показва, че през 2015 г. са събрани данъци от моментна лотария на стойност 37 млн. лв., докато година по-рано в тази графа има 0 лева приход. Осигурената от депутатите едногодишна данъчна ваканция през 2014 г. е ощетила бюджета с над 30 млн. лв. Сметката е на база ставката от 15%, която вече се дължи, и на оценките, че размерът на този бизнес през пропуснатата година е бил около 200 млн. лв.
За разцъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании помогна и първото правителство на Бойко Борисов. То разреши този тип хазарт да се продава навсякъде и оборотът му миналата година е достигнал 250 млн. лв.
Скъпият пропуск
През 2013 г. при кабинета "Орешарски" бяха направени промени в Закона за хазарта, с които от 1 януари 2014 г. се промени начинът на облагане на хазартните игри. Тогава бяха пропуснати бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри и турнирите с игра на карти. Впоследствие депутатите определиха действието си като "недоглеждане", но не го промениха.
Текстът беше коригиран едва в края на 2014 г. и чак от началото на 2015 г. лотариите започнаха да плащат 15% данък върху залозите, както е и при игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото.
"Пропускът" беше поправен от кабинета "Борисов 2" с леко нежелание. Поправката беше внесена през ноември 2014 г. от Георги Кадиев, тогава депутат от БСП. На първо четене депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението му да се облагат и приходите от лотарийни игри. Няколко дни по-късно мнозинството гласува друг законопроект, в който вече се облагат и лотарийните игри. Когато Кадиев внасяше поправката, смяташе, че от данъчните приходи от лотариите в бюджета ще влязат допълнително около 5 млн. лв. Към днешна дата излиза, че потенциалът е седем пъти повече.
На база платените официално данъци оборотът на двете лотарии, свързани косвено с Васил Божков, може да се оцени на близо 250 млн. лв. през миналата година. Причината е, че единственият конкурент е държавният тотализатор, който има съвсем малък лото бизнес.
По данни на изпълнителния директор на тотализатора Дамян Дамянов от средата на миналата година през 2014 г. общо бизнесът с лото игри е бил за над 200 млн. лв., а приходите на държавния оператор от тази дейност са едва 18.6 млн. лв. На база финансовите отчети на двете частни компании с лотариите през последните три години приходите и печалбите им се увеличават значително (виж таблицата). Растежът при "Ню геймс" е най-показателен, тъй като през 2014 г. компанията оперира единствено Националната лотария, докато "Евробет" има и друг хазартен бизнес.
Повече приходи
От данните на ДКХ се вижда, че общите данъчни приходи, които събира комисията по хазарта, са скочили с 56% до 94 млн. лв. през миналата година. Ако обаче от тях се извадят въпросните 37 млн. от моментните лотарии, има общ спад от 4%.
Растат данъчните приходи от лото игрите, които отново са почти изцяло доминирани от двете лотарии. Увеличението на годишна база е 25% до малко над 10 млн. лв.
Рязко (195%), но от много ниска база, са се увеличили данъчните приходи от онлайн спортни залагания. От 780 хил. лв. през 2014 г. те вече са малко над 2.3 млн. лв. Подобно е положението и при игрите в казината, от които бюджетът е прибрал около 3.1 млн. лв. Тук причината отново може да се търси в законодателните промени, влезли в сила от 1 януари 2015 г. Тогава в закона бяха записани и игрите с карти, които се организират в игралните зали. Спадът е най-голям при държавното тото.
Освен тези приходи държавата събира и хазартен данък през Националната агенция за приходите. За миналата година постъпленията от окончателния корпоративен данък върху хазартните съоръжения (например ротативки), които събира НАП, са 55 млн. лв.

Две лотарии-един собственик

Чрез няколко фирми Васил Божков притежава 51% от капитала на "Национална лотария". С по-малък дял (44%) е "ЛотоБГ" - на братята Димитър и Милен Ганеви, които чрез фирмата си "И-Карт" са с опит в есемес игрите. Най-малък (5%) е на Георги Кънчев Попов през дружеството ГКПГ. Той фигурира в управата на "Нове холдинг" на Васил Божков.
Подобна е ситуацията с "Лотария България". "Евробет" - компанията, организираща играта, също е мажоритарна собственост на Васил Божков (52%) през други две фирми. Останалите дялове са разпределени приблизително поравно (по 10%) между пет дружества. Едното - "Ерина", е регистрирано на "Московска" 43, където е централата на Божков. Притежател на второто – "Сигуро", е "Еврогруп инженеринг" - изцяло на Мирослав Илиев, който е член на борда на директорите на "Нове холдинг". Третото - "Мелиора", е на Борис Бекяров (мажоритарно) и Евгения Атанасова, като Борис Бекяров излиза в управата на няколко други дружества заедно с Божков и Александър Тумпаров. Именно първият управител на "Еврофутбол" Тумпаров е сочен като съдружник на Божков в "Лотария България". Той директно е собственик на четвъртия държател на дялове в "Евробет" - "Глобус травел". Последното - "АСМ 99", е на Румен Йорданов (в орбитата на "Нове").